Aláírta a gazdaságra vonatkozó törvények megsértését büntető törvények úgynevezett humanizálását szolgáló jogszabályt az államfő - jelentette az Interfax-Ukraine. Ennek értelmében a gazdasági bűncselekményekért elítéltek pénzbüntetés megfizetése ellenében kiszabadulhatnak a börtönből - közölte Andrij Portnov, az elnöki hivatal jogi osztályának vezetője. Ugyancsak kiszabadulhatnak a gyanúsítottak és vádlottak az őrizetből óvadék letételével. Ezzel több ezren kerülhetnek ki a börtönökből - de Julija Timosenko, akinek szabadon engedését egész Európa követeli, nem, mivel ellene lassan megszámolhatatlan mennyiségű vádat emeltek, és számuk szinte naponta nő.

Az új szabályozás értelmében a jövőben nem jár börtönbüntetés többek között az ú.n. illegális gazdasági tevékenységért, a csempészésért, a pénzügyi és a gazdasági tevékenység szabályainak megsértéséért, külföldi bankszámla-nyitásért, a hamis csődért, az ügyfelek félrevezetéséért, a mérőeszközökkel elkövetett csalásért, a tisztességtelen versenyért és a privatizációs szabályok megszegéséért - írta Kyiv Post.

Portnov elismerte, hogy az új törvényt az tette szükségessé, hogy a rendőri-államvédelmi szervek túlzottan beavatkoztak a gazdasági tevékenységbe, indokolatlanul korlátozva a vállalkozók tevékenységét. "A gazdasági tevékenység szabályai megsértésének ésszerűtlen szintű kriminalizálása, és a törvények által börtönbüntetéssel sújtható gazdasági bűncselekmények irreálisan széles köre számos esetben rendőri visszaéléshez vezetett a vállalkozók felelősségre vonása során" - mondta, ezzel először ismerve el a rendőri visszaélések megtörténtét.

Ez a helyzet feleslegesen akadályozta az üzleti élet fejlődését, rontotta a befektetési légkört, ugyanakkor nem gondoskodott arról, hogy az állam megfelelő kártérítést kapjon a gazdasági bűncselekmények miatt elszenvedett veszteségekért. A most hatályba lépő törvénnyel az ukrán jogot az európai szabályozáshoz hozzák közelebb, amely a pénzbüntetést preferálja a gazdasági bűncselekmények számos fajtája esetében.