Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai monetáris politika szempontjából kifejezetten a figyelem középpontjában van a munkapiaci helyzet, aminek az egyik legdinamikusabb mutatója az, hogy hetente hány új személy fordul munkanélküli segélyért. Most, hogy közeledik az első kamatemelés az USA-ban, újra a figyelem középpontjába kerülnek ezek a mutatók, még annak ellenére is, hogy ez a heti friss mutató az elmúlt időszakban 300 ezer körül stagnált.

A mostani visszaesés viszont egészen jelentősnek tekinthető, konkrétan a 2000-es évek óta nem láttunk ennyire alacsony értéket, ami akár arra is utalhat, hogy a Fed duális mandátumából - árstabilitás és "maximális" foglalkoztatottság - az utóbbi már teljesült.

A piac most is arra számított volna, hogy az eddigi szokásos 300 ezres egyensúlyinak tekinthető értéke körül alakul majd a mutató, de úgy látszik a munkapiac még feszesebbé vált. Piaci reakciót mindenesetre nem láttunk az adatközlés időpontja körül, feltehetően az inflációs statisztikák nagyobb szerepet játszanak majd a piac kamatemelésről alkotott elképzelésében.