Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EB október elején mutatta be az unió áfaszabályával kapcsolatos reformtervét, amelynek legfontosabb célja, hogy csökkentse az áfacsalás lehetőségét, valamint javítsa és egyszerűsítse az áfa adminisztrációját a tagállamok és a cégek számára - ismerteti a Crowe FST.

A legkorábban 2022-től bevezetendő szabályozás lényege, hogy a jövőben a belföldi értékesítéshez hasonlóan a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania az áfát az eladónak, méghozzá a vevő országa szerinti áfamértékkel. A vevő a rá számlázott áfát a belföldi beszerzéseihez hasonlóan saját áfabevallásában visszaigényelheti. (Havi 23 500 forintot hagytak veszni sokan.)

Az új szabályok a túlzott adminisztráció elkerülése érdekében lehetővé tennék a külkereskedelemben érintett vállalatok számára, hogy saját nyelvükön, ugyanazon szabályok szerint dolgozzanak a külföldi áfa felszámítása során is, mint saját országukban - írja az MTI.

Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere szerint a reformjavaslat bizonyos esetekben rugalmasabbá és egyszerűbbé teheti a jelenlegi rendszert az érintett cégek számára, mivel csökkenti a bürokráciát, ugyanakkor az adózóknak szigorú, és merőben új szabályokra kell felkészülniük. A szakértő szerint mielőbb fel kell felmérniük, hogy az átállás előreláthatólag mekkora adminisztrációs terhet jelent majd számukra, és milyen erőforrásokra lesz szükségük.

A szakértő hozzátette: az új rendszer bevezetése számos kérdést vet majd fel, melyekre a részletes szabályok és a gyakorlat fog választ adni. Kérdéses lehet például, hogy az egyes tagállamok adóhatóságai mennyiben lesznek érdekeltek egy másik tagállam adóbevételeinek beszedésében és ellenőrzésében, hiszen az nem saját költségvetésük bevétele lesz.

A pénzforgalomra is jelentős hatással lesz az EB által benyújtott javaslat, hiszen eddig az EU-n belüli értékesítésekre áfa felszámítása és befizetése nélkül került sor, míg ezután az eladót adófizetési kötelezettség terheli majd, a vevőnek pedig vissza kell igényelnie a kiszámlázott áfát.

Az áfa rendszerével kapcsolatos reformterv a hazai vállalkozások számára a legalapvetőbb változásokat hozhatja az uniós csatlakozás óta, hiszen minden olyan céget érint, amely az egységes piac bármely országában található vállalkozással kereskedik. A hazai szereplőknek fel kell készülniük az új szabályozással járó kihívásokra is, például áruikra vonatkozóan ismerniük kell az egyes célországokban érvényes áfakulcsot - fejtette ki Földes Balázs.

Az EB mindeközben az áfakulcsok rendszerének reformját is tervezi annak érdekében, hogy a tagállamok szabadabban választhassák ki, hogy az egyes termékekre milyen kulcsot vetnek ki. Így különösen fontos lesz, hogy a vállalkozások figyelemmel kövessék a kulcsok változásait minden EU-s országban - tette hozzá a szakember.

Az Európai Bizottság (EB) becslése szerint a tagállamokat évente nagyjából 150 milliárd euró (46,3 ezer milliárd forint) kár éri a kieső áfabevételek miatt, melynek egyharmadát a határokon átnyúló áfacsalás okoz. Utóbbi összege az unió reformtervezete szerint éves szinten akár 80 százalékkal - vagyis 40 milliárd euróval - is csökkenhet.