Brutális áremelkedést látna jónak az olajpiacon Rostam Qasemi, az illetékes iráni miniszter, aki nem ért egyet azokkal, akik szerint már a jelenlegi ár is veszélyezteti a világgazdaság növekedését. Még az OPEC-tagországok többsége által jónak tartott 100 dollár körüli ár másfélszerese sem okozna gondot szerinte, így 150 dollár feletti szintekkel lenne elégedett - idézte a Reuters az iráni egyetemi hallgatók hírügynökségének (ISNA) tudósítását.

Télen az olajárak nőnek, így aztán természetes, hogy ez az idei télen is így legyen - fejtegette kedélyesen az olajminiszter. Mohammad Ali Khatibi, Irán képviselője az Olajexportáló Országok Szervezetében (OPEC) érvek egész sorát hozza fel a fekete arany drágulása mellett. Az olajminisztérium internetes portáljának (Shana) adott nyilatkozata szerint még az árérzékeny vásárlók is korrektnek tartják a 100 dolláros árat, így "néhány" dollárocskával magasabb ár bizonyára nem vágná hanyatt a nyugati gazdaságokat.

Szinte ingyen van

A jelenlegi olajárak nominális áraknak tekinthetők - fejtegette. Ha figyelembe vesszük az inflációt és más gazdasági tényezőket, akkor ennél jóval kevesebbet, hordónként csak 70-80 dolláros reálárat kell fizetniük a fogyasztóknak, ha 2000-et, és 10-15 dollárt, ha a hetvenes éveket tekintjük referenciának. Az jelenlegi olajárak a világ olajpiacain végbemenő természetes folyamatok eredményei, amit az USA mesterségesen igyekszik leszorítani azzal, hogy nyomást gyakorol a termelőkre az export fokozása érdekében.

Khatibi szerint az Egyesült Államoknak és Európának a strukturális problémáik megoldására és költségvetési hiányuk lefaragására kellene koncentrálniuk ahelyett, hogy a növekvő olajárakat okolják bajaiért.

Nem hat az embargó?

Az iráni OPEC-képviselő tagadja azt az információt, amely szerint az országa ellen hozott szankciók miatt már nem Irán, hanem Irak lenne az OPEC második legnagyobb olajtermelője. A hivatalos teheráni adatok szerint szerint a múlt hónapban naponta 3,75 millió hordó olajat hoztak felszínre, miközben Irak 3,17 milliót. Nem hivatalos források napi 2,77 millió hordóra becslik az augusztusi iráni termelést.

A Brent kőolaj ára ötödével nőtt az OPEC júniusi ülése óta, és augusztus közepe óta 112-118 dollár/hordó között ingadozik. Ez alá a világgazdaság gyengeségével kapcsolatos aggodalmak ellenére sem nézett be.