Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sorban állnak a segítségért a nyugati szankciók által sújtott orosz nagyvállalatok. A jelek szerint a Kreml meghallgatta problémáikat, ehhez azonban kénytelen az ország nyugdíjrenderének jövőjének biztosítására felállított állami vagyonalap tartalékaihoz nyúlni - írja összefoglaló cikkében a BusinessWeek. Az orosz állam a korábbi években, amikor a magasabb olajárak és a gazdasági növekedés magasabb volt, több mint 80 milliárd dollárt helyezett el egy állami vagyonalapban erre a célra.

Anton Sziljanov pénzügyminiszter bejelentése szerint a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyeft és a magántulajdonban lévő Novatek mintegy 4 milliárd dolláros támogatást kap a vagyonalap 83 milliárd dolláros vagyonából. Mindkét cég élén Vlagymir Putyin közeli szövetségesei állnak - jegyzi meg a lap. Bár a konkrét összegek nagysága nem ismert, az orosz kormányfő-helyettes szerint a kormány kész arra, hogy az alap terhére támogatást nyújtson a nehéz helyzetben került állami és magánkézben lévő energetikai vállalatoknak. A forrásokat a cégek hosszú távra kapják - tette hozzá az Itar-Tassz hírügynökség kérdésére válaszolva.

Az orosz cégeket nem csak a szankciók miatti tőkekiáramlás, de a gyenge rubel okozta nehézségek is sújtják. E két hatás miatt sok orosz társaságnak nehézségekbe ütközik az, hogy újabb beruházásaikat finanszírozzák, illetve korábbi hiteleiket megújítsák.

Az ITAR-Tassz szerint az állami vagyonalap tervbe vette, hogy támogatást nyújt az állami kézben lévő VTB Banknak és a Rosselkhozbanknak is, mintegy 6 milliárd dollár értékben kívántak részvényeikből vásárolni.

A Bloomberg korábbi összesítése alapján a következő 12 hónapban az orosz cégeknek mintegy 45 milliárd dollárnyi tőkére lenne szükségük lejáró kötvényeik és hiteleik újrafinanszírozásához, ugyanakkor a nyugati tőkepiacokon nem jelenhetnek meg finanszírozási igényükkel a szankciók miatt.

Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője a Bloomberg értesülése szerint még augusztusban jelezte a Kremlnek, hogy cégének összesen 42 milliárd dollárnyi pénzügyi segítségre lenne szüksége. Csak az orosz oriáscégnek mintegy 27 milliárd dollárnyi hitelét kellene újrafinanszírozni a következő egy év folyamán. A Novateknek nincsenek ilyen problémái, azonban új beruházásait már nem tudja miből finanszírozni, ehhez friss hitelekre lenne szüksége.

Elég nehéz helyzetbe kerültek ezek a cégek - mondta a lapnak Tim Ash, a Standard Bank vezető feltörekvő piaci közgazdásza. Más lehetőségek után kell nézniük, például Ázsiában kereshetnek befektetőket, azonban vélhetően ott sem örömmel finanszíroznák meg ezeket a cégeket a jelenlegi, bizonytalan helyzetben. Ash szerint nem valószínű, hogy a Kreml teljesen kiürítené az állami vagyonalapot, amely az ország nyugdíjrendszerének támogatására jött létre. Azonban az elkötelezettséget mutatja, hogy Arkagyij Dvorkovics kormányfő-helyettes nyilatkozata szerint az alap megfontolja, hogy eszközeit időlegesen részvényekbe fektesse, köztük olajtársaságok részvényeibe is.