A kilenc hónapja érvényes tilalom ellenére a világ legjobb, Nyugatról vásárolt fegyvereit exportálják cseh vállalatok Oroszországba - állítja a birtokába került dokumentumok alapján egy vezető lengyel napilap, a Rzeczpospolita. Hivatalosan ezek vadászfegyverek, valójában kitűnő amerikai gépkarabélyok, Bushmaster 90705, 90838 i 90899, DPMS RFA 3-3G2 és német Heckler-Koch fegyverek, valamint svájci-német Sig Sauer pisztolyok. Még februárban is folyt exportjuk. Ezeket a fegyvereket a világ számos országának elit alakulatai használják, például az amerikai Delta Force és a tengerészgyalogosok.

A lap szerint ez azért is megdöbbentő, mert eddig egyetlen uniós ország se mert halálos fegyvereket eladni Ukrajnának - Litvánia is még csak ígérte. Nem is az az aggasztó, hogy ezeket az ukrán katonák ellen használhatják a szeparatisták, hanem hogy provokáció eszközei lehetnek - bizonyítékul szolgálhatnak a Kremlnek, hogy Washington titokban fegyvereket szállít Ukrajnának, amelyekkel ártatlan civileket ölnek. Ez már csak azért is valószínű, mivel az oroszoknak ezekre a fegyverekre nincs szükségük, hiszen saját, kitűnő fegyvereik vannak, például a Dragunov mesterlövő puskák.

Jogilag ugyanakkor nem egyértelmű a helyzet. Pierre-Arnaud Lotton, aki a fegyvereladási tilalom betartását ellenőrzi az unióban, a Rzeczpospolitának elmondta: nem biztos, hogy a csehek megsértik az embargót, mert az csak a 2014. augusztus 1. után kötött szerződésekre vonatkozik. A cseh fegyverexport állami ellenőre szerint pedig garanciát kaptak az oroszoktól arra, hogy a fegyvereket magánszemélyek kapják, és nyugati szállítóik nem tiltották meg ezek reexportját.