A csillagos égbe drágulnak a sütik és az édes péksütemények

A vaj őrült tempójú drágulása miatt, amely Európa minden országát sújtja, a csillagos égbe nőhet a sütemények és az édes péksütemények ára – figyelmeztetnek szakmabeliek. A drágulást a kínálat hiánya és a bővülő kereslet is hajtja.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 12. szombat, 15:19

Az európaiak egyre több vajat fogyasztanak, miközben a termék ára meredeken emelkedik, a készletek apadnak és a tejtermékgyártók a közelgő hiányra figyelmeztetnek - írta a CNBC. Egy párizsi szakács, akinek a francia péksütemények készítésének titkait tanító iskolája van Párizsban, szörnyű perspektívát vázol fel.

Az igazán aggasztó jelenség az, hogy az egész világon változnak az étkezési szokások. Ha a vaj iránti kereslet tovább nő, akkor hiány lesz, ami az égbe löki majd az édes péksütemények árát is - fejtegette. Az illető cége egyelőre nem nyomta rá az áremelkedést a fogyasztóira, de ha nem stabilizálódik a piac, akkor nem lesz mit tenni.

Indul a pánik

A tejtermelés jelenleg veszteséges. Változtatni kell a termelési láncon azért, a termelők meg tudjanak élni abból, amit csinálnak. Csak így lehet megelőzni, hogy bezárjanak a tejtermékeket gyártó üzemek és kezelhetetlen hiány alakuljon ki a vaj piacán.

Az Arla élelmiszergyártó cég vezetője, Peder Tuborgh pánikot keltett a fogyasztók között azzal, hogy július elején kijelentette: a nem kellő tejutánpótlás miatt hiány alakulhat ki a vaj piacán. A világ negyedik legnagyobb tejtermékgyártójának vezérigazgatója azt mondta a BBC-nek, hogy az hiány árfelhajtó hatását már a következő hónapokban érezni fogják az európai fogyasztók.

Bár egyes szakmai szervezetek szerint Tuborgh csak riogat, a tejtermelés csökkenése és az árak szárnyalása egyértelmű. A vaj ára júniusban 14 százalékkal, soha nem látott csúcsra nőtt, és az EU-s készletek május végére 1396 tonnára estek, ami 99 százalékkal alacsonyabb 2016. májusi 92,5 tonnánál.

Őrültség

A kínálat zsugorodása mellett a kereslet erősödése is hozzájárul a dráguláshoz - magyarázza Kevin Bellamy, a Rabobank tejtermék-stratégiája. Véleményét a Time magazin nemrégiben megjelent címlapjával támasztja alá, amely arról szól, hogy tévednek azok a tudósok, akik zsiradékot ártalmasnak tarják, ezért az emberek nyugodtan fogyaszthatnak vajat.

Olyan cikkeket is olvashattak mostanában az emberek, amelyek megkérdőjelezik a kapcsolatot a vaj fogyasztása és a szívbetegségek között. Eközben a vaj növényi alapú versenytársairól, a margarinokról negatív információk láttak napvilágot.

A McDonald's már két évvel ezelőtt bejelentette, hogy a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva áttér a vaj felhasználására és más cégek is követtek ezen az úton. A francia pékek szakmai szervezete nagy válságnak minősítette a vaj üstökösszerű áremelkedését. A franciáknak fel kell készülniük arra, hogy a korábbinál sokkal többet kell fizetniük imádott croissant-jukért

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.14 23:21

@Bahnsteig_Eins:
Nem lesznek drágábbak a sütemények a vaj miatti hisztéria miatt erről meg vagyok győződve.
Tojásról nincsen szó a cikkben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.14 23:05

@gyurta: "a magyar étkezési kultúra elmaradott"

Tudjuk, azért nem eszünk hipóstojást és lejárt szavatosságú macskaeledel-konzerveket mint te, sőt, még az új svájci lisztkukac-hamburgert is meghagyjuk neked... zabáld csak...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.14 22:12

@Bahnsteig_Eins:
Rossz hír lehet számodra, hogy a magyar étkezési kultúra elmaradott. A hozzád hasonló, rákként az időben visszafelé farolás oda vezetett, hogy kis hazánkban néhány év alatt duplájára emelkedett a rákos betegségek száma. Köszönhető ez a tévhiteknek amely széles körben terjednek a felcsúti óltakarító országában.

No de mindegy, szerintem semmi baj nem lesz a süteményekkel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.14 21:51

@gyurta: Most olvastam egy számodra kiváló hírt a Bloomberg-en: Svájcban engedélyezték a lisztkukacból (mealworm, keress rá a google-n) gyártott, mélyhűtött hamburger árusítását, az első szállítmányok már a boltokba is kerültek. Tudósok szerint ez a jövő tápláléka, mert hússal már egyre kevésbé tudják ellátni az emberiséget, így az hamarosan a gazdagok kiváltsága lesz. Igazi csemege lesz ez számodra, most belekóstolhatsz a mesés Nyugat valódi ízeibe, amikért nemhogy Magyarországon, hanem a világ minden épeszű országában minimum lecsuknák a gyártóját. Jó étvágyat hozzá! Majd meséld el hogy hogy ízlett!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.14 21:51

A fenét mennek a csillagos égbe, valahogy el kell érni, hogy olvassák az oldalt.
Nincs ebben semmi új, mármint a módszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html