Vestager a gazdasági minisztériumon kívül a belügyi tárcát is vezeti, korábban pedig a nevelésügyekben illetékes kormányzati szerv élén állt. Koppenhágai sajtóértesülések szerint a miniszter jövő héten mond le eddigi tisztségeiről, beleértve a Dán Szociálliberális Párt vezetését.

Thorning-Schmidt kormányfőt korábban esélyesnek tartották az Európai Tanács elnöki pozíciójára, amelyet az Európai Tanács szombati csúcstalálkozójának döntése értelmében a leköszönő Herman Van Rompuy Donald Tusk lengyel kormányfőnek fog átadni.

Az Európai Bizottság új összetételéről Jean-Claude Juncker, az intézmény új vezetője dönt. A kinevezések véglegesítéséhez az Európai Parlament beleegyezésére van szükség.

Juncker korábban arra hívta fel a tagállamok figyelmét, hogy női jelölteket nevezzenek ki a biztosi tisztségekre. A női jelöltek hiánya miatt ugyanis veszélybe kerülhet az Európai Bizottság európai parlamenti támogatása. Guy Verhofstadt, a liberális képviselőcsoport vezetője a minap úgy nyilatkozott, a liberálisok nem támogathatnak egy olyan bizottságot, amelyben kevés a női biztos. Mindeddig négy női jelölt pályázott biztosi pozícióra: Olaszország, Csehország, Svédország és Bulgária jelöltjei.