Dennis Lockhart, a Fed atlantai irodájának a vezetője csütörtökön egy fórumon arról beszélt, hogy a március 15-én záródó kétnapos kamatdöntő ülésen kamatemelésről kellene dönteni.

Egy-egy ilyen kijelentésnek általában hatása van az értéktőzsdékre és a devizapiacokra, most ez elmaradt, ami azzal magyarázható, hogy Lockhart, aki nem tagja a Fed kamatdöntő FOMC-bizottságnak, a jövő héten leköszön posztjáról.

A Fed idei első, február elsején befejeződött kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyve szerint a döntéshozók nagy része támogatta az újabb, "meglehetősen hamar" végrehajtandó kamatemelés gondolatát, ha addig a gazdasági mutatók nem térnek le a jelenlegi javuló pályáról.

A február eleji kamatdöntő ülésen nem változtattak az alapkamaton. Az előző, december 13-14-ei ülésen a piaci várakozásokkal összhangban a Fed 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte az irányadó kamatsávot, először azóta, hogy kereken egy évvel korábban elindította a kamatemelési ciklust.

Janet Yellen, a Fed vezetője február közepén egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy oktalanság lenne túl sokáig várni a kamatemeléssel. "Sokáig várni a kamatemeléssel azt jelentené, hogy hirtelen kellene gyors ütemben szigorítani" - fogalmazott. "Ez viszont kockáztatná a pénzügyi piacok stabilitását, és azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy recesszióba csúszik a gazdaság".