Ez a fő tartalma annak a féléves jelentésnek, amit Janet Yellen olvas majd fel az amerikai szenátus pénzügyi bizottsága előtt délután, és amelynek szövegét előre nyilvánosságra hozták.

Az amerikai gazdaságra leselkedő veszélyek közé sorolta a Fed-vezető a kínai deviza gyengülését és az ázsiai ország gazdasági növekedésének lassulását, ami jelentősen megmozgatja a globális pénzpiacokat is.

Yellen rámutatott arra, hogy miközben a Fed fokozatos kamatemeléssel számol, nincs előre kijelölt pálya. Amennyiben "a gazdaság teljesítménye csalódást okozna", a Fed lassíthatja a kamatemelések ütemét.

A Fed irányítója elégedetten szólt arról, hogy januárban újabb 150 ezer új munkahely teremtődött az amerikai gazdaságban, ami elég volt ahhoz, hogy 4,9 százalékra csökkenjen a munkanélküliségi ráta az előző havi 5 százalékról. Az infláció kapcsán ugyanakkor elismerte, hogy a 2 százalékos inflációs céltól a fogyasztói áremelkedés igen messze van az olajár csökkenése és az erősödő dollár miatt. A Fed ugyanakkor azzal számol, hogy a következő hónapokban mérséklődhet az energiaár-csökkenés és a dollár erősödése - tette hozzá Janet Yellen.