A bizalmatlansági indítványt 461 képviselő ellenszavazatával, 101 politikus támogatása, valamint 88 tartózkodás mellett utasította el az EP. A bizottság lemondatásához az EP-képviselők legalább kétharmadának kellett volna igennel szavaznia. Az indítványt az euroszkeptikus, Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a függetlenek között helyet foglaló, francia szélsőjobboldali Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front képviselői nyújtották be.

A politikusok az úgynevezett LuxLeaks-botrány miatt akarták kikényszeríteni a bizottság, elsősorban Jean-Claude Juncker távozását. Az egyik képviselő által a közösségi médiában megosztott fénykép tanúsága szerint viszont Farage magán a szavazáson nem vett részt.

Oknyomozó újságírók tárták fel néhány hete, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

Az indítványról hétfőn vitázott a plenáris ülés, az alapján pedig megjósolható volt, hogy a kezdeményezés elbukik, miután a két legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták frakciója is világossá tette, hogy nem támogatja a Juncker-bizottság elmozdítását.

Az Európai Parlament az európai integráció története során kilencedik alkalommal szavazott az Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, de még egyetlen egyszer sem kényszerítette lemondásra a brüsszeli testületet.