A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű lett szuverén devizaadósság osztályzatát az eddigi BBB-ről egy fokozattal BBB plusz-ra emelte. A rövid lejáratú devizaadósság besorolása F3-ról F2-re, míg az osztályzati országplafon A-ról a lehetséges legjobb AAA szintre javul a Fitch listáján.

A cég megerősítette Lettország hazai valutában fennálló adósságának BBB plusz besorolását, vagyis a Fitch Ratings immár azonos osztályzattal tartja nyilván a lett devizaadósságot és a hazai kötelezettségeket.

Ennek előzményeként az EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli ülésükön minősített többséggel jóváhagyták, hogy Lettország január 1-jén csatlakozhasson az euróövezethez.

A Fitch Ratings a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy az eurócsatlakozás - az euróhoz kötött jelenlegi árfolyamrendszerhez képest - erősíti a lett gazdaságpolitika koherenciáját és hitelességét. Az euró meghonosítása emellett csökkenti a bankrendszer devizakitettségéből és az ország magas nettó külső adósságállományából eredő hitelkockázatokat.

Az euró tartalékvaluta-státusa révén a csatlakozás javítani fogja Lettország költségvetési és külső finanszírozási rugalmasságát is, és hozzáférést ad a lett bankoknak az euróövezeti jegybank likviditási eszközeihez - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Lettország a múlt hónapban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután tavalyi költségvetési teljesítménye a tervezettnél is jobb lett: az 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél helyett 1,2 százalék lett a deficit a 2011-ben mért 3,6 százalék után.