A Fitch "AA-" -ról egy fokozattal "A+"-ra vágta vissza Olaszország hosszú távú hazai és külföldi devizában denominált adósságát és negatív kilátással látta el a besorolást. A rövid távú besorolást "F1+"-ról "F1"-re rontotta.

Az indoklásban az áll, hogy a leminősítés az eurózóna válságának súlyosbodását tükrözi, a jelentős pénzügyi és gazdasági sokk gyengítette Olaszország szuverén kockázati megítélését. A negatív kilátást az eurózóna válságának súlyosbodásával,  valamint lehetséges költségvetési megcsúszással és a pénzügyi szektor felől keletkező lehetséges függő kötelezettségekkel indokolta a pénzintézet. Ugyanakkor azt is megjegyzi a FItch az indoklásban, hogy mindezek mellett az ország szuverén adósbesorolása továbbra is relatíve erős és költségvetési oldalról is megalapozott, ami több más európai kockázatos megítélésű társainál kedvezőbbnek mondható.

Az olasz bankokkal kapcsolatban a Fitch azonban megjegyezte: a pénzintézeteknek további feltőkésítésre is szükségük lesz, hogy a Basel III szabályozásának megfeleljenek és hogy a piaci bizalmat növeljék irántuk.

A Fitch döntése és kommentje után az olasz jegybank alelnöke, Fabrizio Saccomanni, kijelentette: az olasz bankrendszer stabil.

Egy pár nappal ezelőtt a Moody's egyszerre három fokozattal rontotta az olasz hosszú lejáratú szuverén adósságok besorolását, negatív kilátással.

A múlt hónap végén a Standard & Poor's is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A spanyolokat is lehúzták

Spanyolország hosszú távú besorolását két fokozattal "AA+"-ról "AA-"-ra húzta le a hitelminősítő és szintén negatív kilátással látta el az új besorolást. A hitelminősítő két dologgal indokolta a lépést: egyrészt szintén az eurózóna válságának súlyosbodásával, másrészt azokkal az ország egyes régióinak hiánya által a költségvetésre gyakorolt kockázatokkal, amelyek a fiskális konszolidáció megvalósíthatóságát veszélyeztetik. Emiatt Spanyolország középtávú növekedési kilátásait is lefelé módosította a Fitch.

A negatív kilátás az eurózónás válság súlyosbodását jelzi, illetve - Olaszországhoz hasonlóan - a költségvetési vállalások elcsúszásának és kisebb mértékben a pénzügyi szektor helyzete miatt jelentkező esetleges függő kötelezettségek kockázatának megjelenését jelölte meg az indoklásban.

Jóllehet a 169 százalékos GDP-arányos spanyol bruttó küladósság euróövezeti összehasonlításban nem magas, a 91 százalékos nemzetgazdasági szintű nettó küladósság viszont a legmagasabbak között van az egész világon, és ez érzékennyé teszi Spanyolország külső finanszírozási pozícióját a kamatok emelkedésére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.

Portugália egyelőre megúszta

Protugália egyelőre megúszta a leminősítést, de az adósbesorolásának rontása továbbra is napirenden van, ám erről később, az utolsó negyedévben dönt a hitelminősítő, amelyhez figyelembe veszi, hogy az ország miként teljesíti az EU-IMF programot, a 2012 költségvetését, mennyire haladt előre a privatizációs folyamatokban, a portugál bankredszert érintő kockázatokat és frissíti az ország középtávú gazdasági és költségvetési kilátásait - írja a Marketwatch szerint. A Fitch Portugália hazai és külföldi devizában denominált adósságát "BBB-"-on, a rövid távú adósbesorolását pedig "F3"-as szinten hagyta negatív kilátással.

Így reagáltak a piacok

Az euró árfolyama és a tőzsdék is eséssel reagáltak a páros leminősítésre. Az euró/dollár a bejelentést megelőző 1,35-ről 1,3420-ra esett, a svájci frankkal szemben viszont csak mérsékelten gyengült az euró. Az amerikai részvényindexek közül az S&P-500 8 ponttal került lejjebb.