A Fitch Ratings arra figyelmeztette az USA politikai döntéshozóit, hogy az ország magas adósságállománya nincs összhangban a rájuk vonatkozó AAA besorolásával, ezért 2013-ban az utóbbi rontása mellett dönthet - jelentette a Reuters. A hitelminősítő a múlt hónapban stabilról negatívra változtatta minősítésének kilátásait, miután a demokrata és republikánus politikusok nem tudtak megállapodni a következő tíz évre vonatkozó 1,2 ezer milliárd dolláros költségvetési hiánycsökkentő intézkedésekről.

A szövetségi állam adóssága a kiadások és az adórendszer reformájának hiányában növekedni fog, miközben a népesség elöregedése miatt az egészségügyi és szociális kiadások emelkedésével kell számolni - írja a Fitch közleményében. Emiatt kerülhet veszélybe az AAA minősítés annak ellenére, hogy az ország hitelképességére ható más tényezők erősek.

A Fitch szerint ebben az évtizedben 3,5 ezer milliárd dollár értékű deficitcsökkentésre van szükség a GDP 90 százalékát elérő államadósság stabilizálásához. Ezért a hitelminősítő a 2013-től felálló új adminisztrációnak egy esélyt ad arra, hogy előálljon egy hiteles tervvel a helyzet rendezésére.

Az S&P augusztus 5-én vitte le AAA-ról AA-ra az USA adósságaira adott besorolását ugyanezekre az okokra hivatkozva. A Moody's november 23-án jelezte, hogy azonnal rontani fogja Aaa minősítését, ha a kétpárti megállapodás hiányában érvénybe lépett 1,2 ezer milliárd dollár értékű - tíz évre szóló - deficitcsökkentéstől a legkisebb mértékben eltérnek a politikusok.