A Svájc és Franciaország között korábban létrejött megállapodás értelmében a világ legnagyobb offshore bankközpontjának számító alpesi ország első körben mintegy 3000 francia adózó számlaadatait szolgáltatta ki - írta a Reuters.


A francia költségvetési miniszter a Le Journal du Dimanche-nak nyilatkova a banktitok elleni harc mérföldkövének nevezte a megállapodást.


Svájc még márciusban tett ígéretet arra, hogy a G20-ak nyomásának engedve újragondolja a banktitokra vonatkozó szabályozását, s amennyiben létrejönnek a feltételül szabott kétoldalú adóegyezmények, az érintett országok hatóságai számára egyes adatokat nyilvánossá tesz.


Franciaország és Svájc között legutoljára 1996-ban született az adózásról szóló megállapodás, a mostani lépéssel ezt írták felül a kormányok, 2010 januári hatállyal.


Éric Woerth francia költségvetési miniszter mintegy 3 milliárd euróra becsli az adóhatóságok számára eddig láthatatlan vagyont. A politikus közölte: amennyiben az adókerülők december 31-ig nem tesznek vagyonnyilatkozatot, úgy vizsgálat alá kerülnek.


A francia-svájci megállapodást mindössze egy héttel megelőzően az alpesi ország közel 4,5 ezer amerikai banki ügyfele adatait szolgáltatta ki az Egyesült Államok hatóságainak. Erről bővebben itt olvashat.