Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebben a félévben Hollandia tölti be az EU soros elnökségi posztját. Scheltema szerint az EU egy különösen nehéz időszakát éli. A soros elnökség idejét Hollandia nem a saját érdekeinek propagálására kívánja használni - emelte ki a nagykövet -, hanem azokat az uniós érdekeket, amelyek különösen nagy kihívást jelentenek az EU számára.

A holland EU-elnökség célja egy olyan Európai Unió, amely a leglényegesebb dolgokra fókuszál. Ezek között az innováción alapuló növekedést és munkahelyteremtést, egy fenntarthatóbb, úgynevezett körkörös gazdaság kialakításának elősegítését, valamint a civil társadalommal való kapcsolatteremtést emelte ki.

Scheltema a migrációs válsághoz köthető nehézségek azt mondta, hogy Hollandia támogatja a közös határellenőrzési, menekültügyi és bevándorlási politikát. Hollandia nem támogatja az úgynevezett mini-Schengen kialakítását. Az ország inkább amellett áll, hogy a szabad mozgás elve ne sérüljön biztonsági intézkedések miatt.

A soros elnök szerint javítani kell a menekültek fogadását regionális és európai szinten is, a tagállamoknak pedig igazságosabban kell osztozniuk a terheken és megoldást keresniük a migrációs hullám kezelésére. Ennek érdekében sürgetni fogja az Európai Bizottság bevándorlási csomagjának gyors megvalósítását, a jobb, több területet átfogó szakpolitikai koordinációt, valamint a jobb információcserét és együttműködést a tagállamok nemzetbiztonsági szervezetei között.

Versenyképesebb Európa

A holland soros elnökség másik prioritása az innovatív és munkahelyteremtő Európa létrehozása, ez ugyanis kulcseleme annak, hogy az EU versenyképes maradjon a globális gazdaságban. Hollandia számára kiemelten fontos, hogy erősítse és igazságosabbá tegye az egységes piacot, célja a szabályozási és adminisztratív terhek csökkentése, a fejlett digitális és szolgáltatási piac elősegítése és a munkavállalók védelmének növelése.

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete
Kép: Napi.hu

A strukturális reformok és a költségvetés politikák válság utáni rendezése sikeresnek bizonyult, megkezdődött a fellendülés. Ezt folytatni kell, az elnökség támogatja az erősebb tőkepiaci unió kialakítását, a strukturális reformok elősegítését, az összehangoltabb gazdasági szabályozás és az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz köthető megállapodások és kezdeményezések betartását az új, megreformált többéves költségvetés érdekében - derül ki a nagykövetség által kiadott háttéranyagból.

A klímavédelem is a prioritások között

Az ország elkötelezett a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett is. Ennek jegyében ösztönzi azokat az innovatív ágazatokat, amelyek hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb, úgynevezett körkörös gazdaság kialakulásához, az EU energiapolitikájának fejlesztéséhez és a párizsi klímakonferencia eredményeinek megvalósításához.