Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azután, hogy az Európai Parlament ipari és energiaügyi, valamint környezetvédelmi bizottsága nem támogatta Alenka Bratusek kinevezését, miután a szlovén jelölt meghallgatásán felkészületlenségével csúfosan kudarcot vallott, Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy országa új jelöltje Violeta Bulc jelenlegi miniszterelnök-helyettes, illetve fejlesztésért és kohézióerősítő projektekért felelős tárca nélküli miniszter.

Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján Jean-Claude Junker szóvivője, Margaritis Schinas, megerősítette a jelölést. Mint mondta, Juncker az új jelöltet a jövő hét elején hallgatja meg, a portfolióját illetően az interjúja után születik döntés. Schinas azt is hozzátette: még mindig fennáll a kockázata annak, hogy az új bizottság hivatalba lépése csúszik, bár mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

Ezzel a jelöléssel Juncker teljesíti azt az elvárást, hogy ne csökkenjen bizottságában a nők száma, ugyanakkor így vélhetően a lehető legkisebb beavatkozással sikerülhet megoldania a meghallgatások utáni bizonytalanságokat. Így ugyanis csak az új szlovén jelöltnek kell viharos gyorsasággal felkészülnie egy külön meghallgatásra, ami azt is jelenti, hogy Navracsics Tibor portfoliója vélhetően megmarad, csak - ahogy ez korábban már felmerült - elveszik tőle az EU-állampolgársági dossziét. Ezt az eddigi sajtóhírek szerint vagy Frans Timmermashoz, az első alelnökhöz (aki az alapvető jogok és a jogállamiságért felel), vagy a görög Dimitrosz Avramopulosz belügyekért és migrációért felelős biztos portfoliójába tennék át.

Orbán: a portfolió másodlagos

Orbán Viktor miniszterelnök másodlagos kérdésnek tartja a portfóliókat az uniós tisztújítási folyamatban - a kormányfő ezt azzal kapcsolatban mondta pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak, de a testület nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg.

"Amikor jelöltem a biztost, akkor nem valamilyen portfólióra jelöltem, mert ehhez nincs jogom. (...) Magyarország csak azt tudta mondani, Navracsics Tibor kiváló európai ember" - közölte Orbán Viktor, jelezve, hogy az Európai Bizottság elnökének van joga dönteni arról, milyen posztra állítják Navracsics Tibort.

A miniszterelnök azt mondta, büszke arra, hogy semmilyen kérdés nem merült fel azzal kapcsolatban, Navracsics Tibor alkalmas-e arra, hogy "az Európai Unió kormányának" tagja legyen. "Legfeljebb a politikai ízlések különböznek, és ezért támadták" - jegyezte meg.