Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A spanyol kormány már eldöntötte a 155-ös cikk alkalmazását" - írta a spanyolországi sajtó szerdán a katalán elnök hivatalára hivatkozva, hogy Carles Puigdemont miért nem jelenik meg a szenátus előtt.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke ezért csütörtök délutánra hívta össze a katalán parlament rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a spanyol szenátus.

A felsőház kedden hivatalos levelet küldött a katalán elnöknek, és egyebek mellett arról tájékoztatta, hogy csütörtök késő délután a kormányzati javaslatot  megvitató bizottság ülésén, illetve másnap délelőtt a szenátus plenáris ülésén van lehetősége felszólalni.

Jordi Turull katalán kormányszóvivő aznap arról beszélt, hogy az elnöknek szándékában áll élni ezzel a lehetőséggel, de azt is hozzátette, hogy a szenátus az időpontokkal nem könnyíti meg a katalán elnök helyzetét.

A spanyol kormány intézkedéscsomagjáról a katalán parlament ülésével nagyjából egy időben tart vitát a szenátus 27 tagú eseti bizottsága. Az általuk elfogadott intézkedések kerülnek pénteken a szenátus plenáris ülése elé.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de bírja a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampoglárok) nevű liberális középutas párt támogatását is. Ez a 266 tagú szenátusban összesen 214 szavazatot jelent.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben. Várhatóan szombattól lehetnek hatályosak.

AFP/LLUIS GENE