Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtökön közölték: a térségre általuk kiszámolt, súlyozva átlagolt gazdasági hangulati index a múlt hónapban 102,0 volt. Ez ugyan valamivel kevesebb az előző havinál (102,4), a ház számítási módszertana szerint azonban a mostani jelzőszám is arra vall, hogy a térségben 4 százalék körüli lehetett az éves összevetésű átlagos gazdasági növekedés a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 3,5 százalék után.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a ház által kiszámolt térségi hangulati index súlyozott átlagát egyedül a lengyel mutató esése fogta vissza, tekintettel a lengyel gazdaság viszonylag nagy súlyára.

A cég szerint nem teljesen világos, hogy a lengyel gazdasági hangulatjelző miért csökkent, az elemzők szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a lengyel cégeket aggasztják az új lengyel kormány gazdaságpolitikai intézkedései.

Átlagon felül

A ház szerint azonban mindent egybevetve a közép- és kelet-európai EU-térség gazdasági hangulati jelzőszámai folytatódó erőteljes növekedésre vallanak.

A térség EU-gazdaságainak kilátásait más nagy londoni házak is derűlátóan ítélik meg.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a régióra adott legutóbbi átfogó előrejelzésében közölte, hogy az orosz gazdaság mély recessziója és az alacsony nyersanyagárak miatt az európai átalakuló térség egészében 2015-ben valószínűleg alig volt gazdasági növekedés, de Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság a régió átlagát jóval meghaladó növekedést produkálhatott.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 0,2 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsített 2015-re tevékenységi területének egészében, és az idén is csak 1,6 százalékig visszagyorsuló térségi GDP-bővüléssel számol.

Az EBRD becslése szerint ugyanakkor a közép-európai és a balti EU-gazdaságok átlagos növekedése tavaly 3 százalék lehetett, és az idén is eléri a 2,9 százalékot.