A szövetségi kongresszus republikánus többségű alsóháza várhatóan a jövő héten hoz majd plenáris döntést a kérdésről. A per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében várhatóan évekig is elhúzódik majd, és az ítéletet talán már csak Obama elnöki mandátumának lejárta után fogják meghozni.

A per felvetésének jelentősége az, hogy a képviselőház mindössze négy hónappal a "félidős" törvényhozási választások előtt foglal majd állást az eljárás ügyében, ami republikánus várakozások szerint segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát.

John Boehner házelnök egy hónapja jelentette be, hogy a rendeleti kormányzása miatt be fogja perelni Obamát, a kongresszus jogköreinek védelmében. Boehner szerint Obama az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett.

A per alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett, Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetése során többször is élt határidő-módosítással és többször is tett kivételes engedményeket.

A republikánus érvelés szerint az elnök az alkotmány által ráruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik, Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad.

A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, amely korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, ám ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban.

Obama egyebek között a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emeléséről, a környezetvédelmi előírások szigorításáról és az Egyesült Államokba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállításáról adott ki elnöki rendeletet.

Boehner és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is Obama állítólagos jogkör-túllépései miatt, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához.