Csou Hsziao-csuan a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében rámutatott, hogy Kína vállalati és pénzügyi szektora túlnyomórészt rugalmas, képes alkalmazkodni, és a kockázatok ellenőrzés alatt állnak.

"Ahogy a befektetések és a kereskedés stabilizálódott és fellendült, a fogyasztás folyamatosan növekedett, a foglalkoztatottság pedig jórészt stabil maradt, az idei évre tervezett 6,5 százalékos gazdasági növekedés elérhető" - hangoztatta a jegybankelnök.

A kínai gazdaság tavaly 6,7 százalékkal - több mint negyedszázada a legkisebb ütemben - nőtt, de azt is csak úgy tudták elérni, hogy a banki hitelezés rekordmértékben bővült, a költségvetésből pedig milliárdokat öntöttek befektetésekbe. A kínai vezetők az idei évre várható GDP-bővülés mértékét márciusban a korábban megadott 6,5-7 százalékos sáv alsó küszöbére, 6,5 százalékra mérsékelték, feltehetően azzal a szándékkal, hogy nagyobb mozgásteret biztosítsanak a pénzügyi kockázatok kezelésére.

A jegybankelnök jelezte, Kína teljes mértékben bízik abban, hogy meg tudja előzni és ki tudja küszöbölni a rendszerszintű pénzügyi kockázatokat, mivel az iparvállalatok jövedelmezősége jelentősen javult, és a bankszektor tőke- és tartalékszintje a helyzetnek megfelelő maradt.

Csou megerősítette, hogy a monetáris politika "prudens és semleges" marad, ami lehetővé teszi a növekedés stabilizálása és az eladósodottság csökkentése közötti egyensúly javítását, az eszközbuborékok kialakulásának megelőzését és a rendszerszintű kockázatok felhalmozódásának féken tartását. Megismételte, hogy a kormány folytatja a reformokat minden téren, ideértve a pénzügyi szektort, a költségvetési és az adózási rendszert, az állami vállalatokat, csakúgy mint az ipari túlkapacitások problémájának kezelését.

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) illetően a kínai jegybankelnök sürgette az IMF kvóta- és döntéshozatali reformjának folytatását, valamint arra ösztökélte a valutaalapot, hogy mozdítsa továbbra is előre a nemzetközi pénzügyi rendszer reformját.

Az IMFC évente kétszer ülésezik, és az a feladata, hogy tanácsokkal segítse a valutaalapot a nemzetközi pénzügyi rendszer ellenőrzésének és kezelésének kérdéseiben.