Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kabinet határozottan kézben tartja a gazdaság irányítását. Li úgy fogalmazott, a nemzetközi piac instabilitása "növelte a bizonytalanságot a globális gazdasági felépülés folyamatában, fokozottan hatott Kína pénzügyi piacára, az importra és az exportra, újabb nyomással gyakorolva a gazdaságra".

Védelmébe vette azokat az intézkedéseket, amelyekkel június közepe, a tőzsde mélyrepülésének kezdete óta igyekeznek a piacot stabilizálni. A sanghaji irányadó tőzsdeindex pénteken csaknem 38 százalékkal volt a június 12-i csúcsértéke alatt. Úgy fogalmazott, hogy a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentése, a kamatok, az adók és a járulékok mérséklése már érezteti kedvező hatását.

Nincs szükség a kínai pénzeszköz további leértékelésére. A jüan alapvetően stabil marad egy "ésszerű és kiegyensúlyozott szinten" - közölte a kormányfő. Folytatják a makrogazdaságot érintő célzott szabályozást, hogy kivédjék a lassulás irányába ható nyomást, a piac élénkítése, lendületbe hozása érdekében pedig fokozzák a reform- és innovációs törekvéseket, növelik a hatékonyságot. A helyi kormányzatoknál és vállalkozásoknál új beruházási és finanszírozási formák bevezetésére lenne szükség, például adósságcserére és vállalati kötvények kibocsátására.

Nyílt és átlátszó tőkepiacra van szükség, de a válságmenedzselés módszerén javítani kell a rendszerszintű és a regionális kockázatok kiküszöbölése érdekében. "Kína jelentős növekedési potenciállal rendelkezik és fel van készülve az előtte álló kockázatok hatékony kezelésére" - véli a kínai miniszterelnök.