Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint - amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített - az első helyen a Fine Gael végzett a voksok 26,1 százalékával. A Munkáspártnak a választók 7,8 százaléka szavazott bizalmat.

A koalíciós pártok idei eredményei jelentősen alulmaradnak a 2011-es parlamenti választásokon elértekhez képest: a Fine Gael támogatottsága 10 százalékot, a Munkáspárté 11,7 százalékot esett vissza. Így az összesített, közel 34 százalékos eredmény messze elmarad a kabinet tagjai által a kormányalakításhoz szükségesnek ítélt 41-42 százaléktól.

A kormánypárt legnagyobb ellenfelének tartott Fianna Fáil az exit poll szerint 22,9, míg a Sinn Fein nacionalista párt 14,9 százaléknyi szavazatot kapott.

Ennek fényében az elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak. Sokak szerint a Fine Gael és a Fianna Fáil szövetségre lépése lenne az egyetlen járható út, ez viszont szinte elképzelhetetlen, és feltehetően ingatag koalíciót eredményezne.

Eoin O'Malley, a Dublin City University egyik politikaprofesszora úgy vélte, kevésbé valószínű, hogy koalícióra lép a két legnagyobb párt - amelyek a közel egy évszázaddal ezelőtti ír polgárháborúban szemben álló felek eszmei örökösei -, sokkal inkább elképzelhető, hogy újabb választásokat írnak ki.

A miniszterelnök a választási kampányát az Írországban tapasztalható gazdasági fellendülésre alapozta, ugyanis az Európai Unióban a szigetországban a legmagasabb - hét százalékos - a növekedési ráta. Dublin ezt szigorú, viszont népszerűtlen megszorító intézkedésekkel érte el.

A szavazatok összeszámlálása szombaton kezdődik meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások első eredményei vasárnap várhatóak.