Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett fődelegálti poszt egyetlen jelöltjét két tartózkodás ellenében választotta meg három évre az elnöki párt a közép-franciaországi Lyon melletti Chassieu-ben rendezett első kongresszusán.

"A szavazat semmilyen joggal nem ruház fel, csak feladatokkal. A mozgalom szolgálatába állítom magam, és valamennyi tag szószolója leszek - mondta megválasztását követően a pártvezető.

Az 51 éves politikus korábban a dél-franciaországi Alpes-de-Haute-Provence régió szocialista képviselője és Forcalquier település polgármestere volt, de országos ismertségre csak 2016-ban az LREM alapítójaként tett szert. A tavaszi elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron legbelsőbb köréhez tartozott, s a posztra az államfő választotta ki.
A 2016 tavaszán Emmanuel Macron által alapított mozgalomnak már közel 400 ezer tagja van, s mostanig háromtagú testület vezette - írta az MTI.

Az LREM azt reméli, hogy Castaner vezetővé válásával új lendületet kaphat az elnöki mozgalom, amelyet egyre több kritika ér a tagok részéről a belső demokratizmus hiánya miatt. Mintegy százan közülük a héten távoztak az LREM-ből, és a sajtóban bírálták a párton belüli döntéshozatali folyamat átláthatatlanságát.

A tagság figyelembe vételének hiányát már május-júniusban megtapasztalhattuk a nemzetgyűlési választások jelöltállításakor, ami a tagok konzultációja nélkül történt. Ez a gyakorlat a régimódi politizálására emlékeztet - mondta a kongresszuson Emmanuel Drouin képviselő, a tiltakozó száz tag egyike.

Julien Denormandie államtitkár felszólalásában visszautasította a demokráciahiányról szóló bírálatokat, szerinte "nagyon demokratikusan" működik az elnöki mozgalom. A kormánytag arra utalt, hogy a kongresszuson, azaz az LREM országos tanácsának ülésén a küldöttek negyede olyan egyszerű párttag, aki sorshúzás alapján kapott jogot a részvételre és a szavazásra.

A baloldali kötődésű Castaner kinevezése a kormánypárt élére azért jelenthet előnyt az államfő számára, mert a kormánypolitikát a közvélemény és az elemzők is inkább jobboldalinak tartják annak ellenére, hogy Emmanuel Macron a bal- és jobboldali megosztottságot meghaladó programot hirdetett meg.

A fizetéssel nem járó pártvezetői poszt miatt Castaner kénytelen lesz a kormányszóvivői posztról lemondani, de az még kérdés, hogy a kormány tagja marad-e. A váltás a kormányszóvivői poszton várhatóan kisebb kormányátalakítást is maga után von a jövő hét elején.