Egyszeri, 4000 zlotys (300 ezer forint) juttatást kaphat a terhes asszony, ha megszüli a gyermeket, akinél komoly, gyógyíthatatlan vagy az életét veszélyeztető betegséget diagnosztizáltak. Ezt tartalmazza többek között az a törvénytervezet, amelyet a Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormány nyújt be a parlamentnek. A javaslat az "Életért" című, a terhes nőket és családjukat támogató program része.

A szejm nemrégiben utasította el a művi terhességmegszakítás teljes tilalmát, amelyet a Szolidaritás által gyűjtött állampolgári aláírások alapján kezdeményeztek. Lengyelországban Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye van hatályban - csak az említett súlyos születési rendellenességek esetben, valamint a nemi erőszak következtében létrejött terhességet lehet megszakítani legálisan.További kivétel, ha az anya élete veszélyben forog.

Népi felháborodás

A teljes abortusztilalom bevezetése ellen tízezrek tiltakoztak heteken keresztül az ország számos városában az úgynevezett fekete tüntetéseken. Jaloslaw Kaczynski, a PiS elnöke, az ország de facto vezetője ugyanakkor nem tett le a szigorításról, nemrégiben arról beszélt, hogy a súlyosan fogyatékos csecsemőknek is világra kell jönniük.

A jelenlegi tervezetről a kormányfő, Beata Szydlo számolt be, de - mint a Gazeta Wyborcza írja -, megismerhető a szejm internetes oldalán is. A javaslatban szereplő juttatásra jogosult az anya, az apa vagy a jogi, illetve tényleges gyám is, tekintet nélkül azok jövedelmére.

Az egyetlen feltétel, hogy orvosi felügyelet alatt álljon a kismama nem később, mint a terhesség 10. hetétől a szülésig, amit az orvosnak vagy a védőnőnek igazolnia kell.

Azért is

A tervezetben szerepel, hogy a minisztertanács 2016. december 31-ig elfogadja a családokat komplex módon támogató programot, amely különös figyelmet fordít a gyermekek korai fejlesztésének segítésére, ezen belül esetleges ápolására vagy rehabilitációjára.

Ha az orvosi felügyeletet megfelelő dokumentumokkal igazolják, akkor a nők, illetve családjuk különleges szükségleteik, ezen belül lakásigényeik megoldására is támogatást kaphatnak az államtól.

A PiS a teljes abortusz tilalmának parlamenti elutasítása óta konzekvensen ígéri a jelenlegi törvény szigorítását. Ez az Életért program az első lépés ezen az úton - jelentette ki a kormányszóvivő.