Válságstáb felállítását javasolom a szovjet utódállamokkal fenntartott gazdasági kapcsolatok kezelésére - mondta Janusz Piechocinski gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes a lengyel PAP hírügynökségnek, hangsúlyozva, hogy Lengyelország ukrajnai exportja 40 százalékkal, az oroszországi pedig 20 százalékkal is eshet az idén.

A gazdasági miniszter által vezetett testület tagjai miniszterhelyettesek lesznek. Piechocinski szerint az Oroszország ellen a múlt héten életbe léptetett szankciók komoly veszteséget fognak okozni a lengyel vállalatoknak és jelentősen, a legutóbbi előrejelzésekhez képest akár 0,5-0,6 százalékponttal is visszavethetik majd az idei lengyel gazdasági növekedést.

A miniszter szerint az Ukrajnában és Oroszországban tevékenykedő lengyel vállalatok a nyereség és a kereslet csökkenésével, illetve a hrivnya és a rubel gyengülésével összefüggésben már most problémákról számolnak be. A bútoriparban vagy a háztartási berendezés piacon tevékenykedő lengyel vállalatok például az ukrajnai export 30-60 százalékos visszaesésére számíthatnak.

A lengyel vállalatokat az Oroszország által a gyümölcs- és zöldségszállításokra elrendelt importtilalom miatt összességében 200 millió dollár veszteség érheti. Amennyiben a tilalmat Oroszország az élelmiszerekre, ezen belül a hústermékekre is kiterjeszti, a lengyel vállalatok idei vesztesége "legkevesebb 700 millió dollár lesz" - mondta a tárcavezető.