A vasárnapi brit sajtó egyöntetű értesülései szerint súlyos feszültségeket szít a konzervatív-liberális brit kormánykoalíción belül, hogy David Cameron miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezethez.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a kisebbik koalíciós partnert, a liberális demokratákat képviseli a brit kormánykoalícióban, a BBC-nek nyilatkozva vasárnap maga is súlyos kritikával illette a Konzervatív Párt EU-ellenes szárnyát, jóllehet tartózkodott a kormányfő személyes bírálatától.

A konzervatív párti miniszterelnök pénteki döntése előtt még nem volt példa arra, hogy brit kormányfő vétóval élt volna valamely uniós szintű határozattervezet ellen. A brit kormány indoklása szerint Cameron elsősorban azért nem fogadta el a kidolgozott intézkedéscsomagot, mert nem kapta meg az általa igényelt biztosítékokat egyes sajátos brit érdekek, mindenekelőtt a londoni City pénzügyi központjának védelmére.

A The Independent on Sunday, a legnagyobb vasárnapi liberális brit lap értesülései szerint Clegg "őrjöngve" értesült Cameron "látványos kudarcáról", amikor a brüsszeli EU-csúcs második munkanapjának hajnalán felébresztették a kormányfő által emelt vétó hírével. Az újság "Clegghez közeli" forrásai szerint a miniszterelnök-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy Cameron döntése nyomán Nagy-Britannia "Európa magányos emberévé válik".

Egy név nélkül idézett, magas rangú liberális demokrata illetékes szerint Nagy-Britannia gyakorlatilag azt mondta az EU-csúcs többi részvevőjének, hogy "ha nem ugyanazt akarjátok, amit mi - akkor főbe lőjük magunkat". A The Independent on Sunday szerint a brit vétó nyomán támadt feszültség a brit kormánykoalíció jövőjét is veszélyezteti.

A baloldali The Observer forrásai szerint Clegg "el sem akarta hinni", amikor péntek hajnali 4-kor felhívták otthonában, hogy Cameron milyen ultimátumot intézett a többi EU-vezetőhöz. A lap szerint a 19 hónapja alakult konzervatív-liberális koalíció eddigi legsúlyosabb belső feszültségét éli át.

A konzervatív The Sunday Telegraph szerint is megjelentek "az első repedések" a koalíción Cameron vétója nyomán. A lap idézi Vince Cable-t, az üzleti ügyek liberális demokrata miniszterét, aki szerint Nagy-Britannia "rossz helyen végzett" Brüsszelben. A Telegraph szerint a többi 26 tagállam most "bosszút forral" London ellen, és a "francia-német dominanciájú blokk ... (Nagy-Britanniával szembeni) ellenséges jogszabályok sorát fogja keresztülhajtani az EU-n". A tekintélyes jobboldali vasárnapi lap szerint vezető EU-illetékesek most már azt szorgalmazzák, hogy Nagy-Britanniát "tereljék ki" az Európai Unióból.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának német vezetője kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia hosszú távon az EU tagja maradhat-e. A brit lap idézete szerint Schulz kijelentette, hogy "szükség esetén az EU meglesz Nagy-Britannia nélkül, de Nagy-Britanniának komolyabb nehézségei támadnának az EU nélkül.

Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a brüsszeli csúcs Nagy-Britannia szempontjából "rossz eredménnyel" végződött. Clegg tartózkodott ugyan David Cameron kormányfő személyes bírálatától, "kirívóan elhibázottnak" nevezte ugyanakkor azoknak az EU-szkeptikus konzervatív képviselőknek a hozzáállását, akik "arra biztatták (Cameront), hogy tanúsítson bulldogmentalitást" a brüsszeli EU-csúcson.
Arra a felvetésre, hogy a felmérések alapján a brit közvélemény zöme támogatja az unióval szembeni brit kiállást, Clegg kijelentette: politikusi meggyőződése szerint egy kormánynak nem azt kell tennie, "ami azonnali népszerűséget hoz", hanem azt, ami az ország hosszú távú érdekeit szolgálja.