A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) támogatja Szlovákia régiós integrációs és energiahatékonysági erőfeszítéseit - közölte a szervezet legutóbbi, az ország energiapolitikáját vizsgáló jelentésében. Ezzel együtt, például az energiaforrások diverzifikációja, illetve a térségi integráció tökéletesítése terén további teendők mutatkoznak - áll a szervezetnek a szlovák energiapolitika aktuális helyzetét bemutató jelentésében.

Az energiabiztonság a Szlovák Köztársaság energiapolitikájának top prioritása; a regionális együttműködés javítása, különösen gáz- és villamos energia interkonnektorok fejlesztésével pedig alapvető fontosságú lépés a kettős cél, a biztonság és a piaci verseny elérése felé az IEA szerint.

Értékes tapasztalatok

Szlovákia csaknem a teljes, általa felhasznált földgáz- és olajmennyiséget importálja, Oroszországból. A jelentés megjegyzi, hogy a kormány tudatában van a függőségből eredő kockázatoknak, és értékes tapasztalatokat szerzett a 2009-es gázválságból.

A jelentés a nagyobb regionális kooperáció eszenciális szerepéről is szól, különösen a gáz- és villamos energia interkonnektorok esetében, az energiabiztonság és a piaci verseny tökéletesítése érdekében. Az eddigi megtett lépések biztatóak: Szlovákia összekapcsolta villamos energia piacát Csehországéval - áll az IEA jelentésében, és - bár erről nem szól, 2012 nyarától a magyar árampiaccal is; sőt, a román, és lengyel rendszerek későbbi csatlakozására is van esély. Emellett Szlovákia támogatja az Észak-Dél irányú gázvezeték megépítését is, amely a tervezett horvátországi LNG-terminált kötné össze Lengyelországgal, és a projekt részeként egy jelentős kapacitású magyar-szlovák határkeresztező interkonnektor is megépülhet 2015-ig.

A távfűtésnél még vannak feladatok

A jelentés kiemeli, Szlovákia az OECD-tagok között az egyik leginkább meggyőző teljesítményt mutatta föl az energiahatékonyság fokozásában 1990 óta. Ezen túl az ország az EU energiahatékonysággal összefüggő szabályozásainak és irányelveinek zömét is törvénybe iktatta. A jogi keretek megteremtése után az IEA szerint a megvalósításra kell helyezni a hangsúlyt, az energiamegtakarítási potenciál mielőbbi teljes kiaknázása érdekében, így például a távfűtési szektor modernizációja révén.

A kibocsátott üvegházgáz mennyiségének elmúlt évekbeli jelentős csökkenése ellenére Szlovákia gazdasági teljesítményhez mérten továbbra is viszonylag sok üvegházhatású gázt bocsát ki az OECD standard szerint. A teljes szlovák Co2-kibocsátás 70 százaléka egyébként az energiagazdasággal kapcsolatos. Az alacsony karbon-intenzitású gazdaság felé való elmozdulás továbbvitele érdekében az országnak újabb szabályokat kell alkotnia az IEA szerint, és ebben a folyamatban kulcsszerep várhat a nukleáris energiára és a megújulókra.