A magyar borokat is érinti az a kínai vizsgálat, amelyben dömpingárak alkalmazásával vádolják az Európai Unió borexportőreit. Peking ezzel az unió altestére elhelyezett ütéssel válaszol a múlt héten bejelentett büntetővámra, amellyel az Európai Bizottság (EB) a kínai napelemgyártókat akarja sújtani, mondván: az állami támogatásoknak köszönhetően termelési költségeiknél olcsóbban - azaz dömpingáron - értékesítik Európában termékeiket. Karel De Gucht, az EB kereskedelmi biztosa azt nyilatkozta, hogy e hátszél nélkül 88 százalékkal lennének drágábbak az ázsiai országban készült napelemek jelenlegi áruknál.

Az EB eredetileg már június elejétől az év végéig 47 százalékos ideiglenes vámot vetett volna ki, ám a kínai vezetés, amely természetesen igazságtalannak tartja a vádat, semmi perc alatt maga mellé állított 18 uniós tagországot - köztük Nagy-Britanniát és Németországot -, amelyek a szigor enyhítését követelték. Ezért augusztusig csupán 11,8 százalékos vámmal kell számolniuk az exportőröknek és lényegében biztosra vehető, hogy a tagállamok többsége az ügy decemberi felülvizsgálatakor nem fog hozzájárulni a büntetővám véglegesítéséhez. Az EB-nek ugyanis csak ideiglenes vámok bevezetésére van joga, az ilyen ügyekben a tagországoké a végső szó.

Van egy kiskapu

A vita súlyát jelzi, hogy Kína 2011-ben 21 milliárd euró értékben értékesített napelemeket Európában, e termék legnagyobb felvevőpiacán - írta a BBC. Ezért nem meglepő, hogy a pekingi kereskedelmi minisztérium napok alatt megtalálta, hogyan üthet vissza. Ez ugyan azt jelzi, hogy a 18 EU-tagország nem véletlenül tartott Kína bosszújától, ám a pekingi hatóságok vigyáztak arra, hogy a két ügyet látszólag elválasszák egymástól. Az európai bortermelők elleni vizsgálatot azzal indokolják, hogy azt saját borászaik kérték. (Hogy, hogy nem, az uniónál egy német napelemgyár, az ágazat legnagyobb cége tett feljelentést kínai versenytársaival szemben.) Ezzel egyidejűleg egy ettől független nyilatkozatban jelezték, hogy állnak a napelemexporttal kapcsolatos további EU-kínai tárgyalások elé.

A kínai hatóságoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy az utóbbi időben borkedvelővé vált helyi újgazdagok előtt nyitva maradhat egy kiskapu, mégpedig az, hogy Hongkongon keresztül szerzik be kedvenc boraikat - emlékeztet New York Times. Hongkong évekkel ezelőtt eltörölte a borfogyasztást terhelő adókat, aminek eredményeként a szeszes ital kereskedelmének egyik világközpontjává vált. A szárazföldi Kína hozzá közeli autonóm területei már jelenleg is a borfogyasztók és borvásárlók kedvelt turistacélpontjai.