Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, egy okos európai politikus attól tart, hogy Ausztria orbanizálódik - kezdi cikkét Bernd Riegert, a Deutsche Welle publicistája. Az ő szemében a hét végi választásokon győztes Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokratákkal (ÖVP) lényegében holtversenyben a második helyen végzett radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója a Kelet-Európában feltámadt nacionalizmust erősítené.

Utat nyit a politikai rendszer átszervezéséhez, ahogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányításával Magyarországon történt, majd a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) varsói hatalomra kerülésével Lengyelországban folytatódott.

Ha az ÖVP ifjú, ám hataloméhes vezetője, Sebastian Kurz összeáll az FPÖ élén álló Heinz Christian Strachéval, akkor a bevándorlás, a nemzetbiztonság és a politikai rendszer ügyei válhatnak az ország fő belpolitikai kérdéseivel, és rossz irányt vehetnek a dolgok.

Bevándorlófalók

Kurz és Strache egyaránt abban hisz, hogy az első számú, legjobb módszer az illegális bevándorlók távol tartására Ausztriától a határok lezárása. Kurz emellett meggyőzte a szavazókat, hogy kivitelezhető az a nehezen értelmezhető ötlete, miszerint az Európába igyekvőket a kontinenstől távol, Afrikában vagy egy lakatlan szigeten épülő fogadótáborokba kellene deportálni.

Az országba érkező bevándorlók száma eközben csökken, többségük egyébként is Ausztria keleti szomszédaiból indul útjára. Ennek ellenére él a társadalomban a félelem az osztrák kulturális és nemzeti identitás elvesztésétől - ezt kihasználva kaszált az ÖVP és az FPÖ a választásokon.

Strache pártja az országnak azokon a részein kaszált a legjobban, ahol a legkevesebb a bevándorló. Ugyanez a képlet működött a szomszédos volt kelet-német tartományokban, ahol a szintén bevándorlófaló Alternatíva Németországnak párt szerepelt jól.

Politikai reform

Kurz és Strache a közvetlen demokrácia erősebb érvényesítését akarják például népszavazásokkal, ami elvezethet egy olyan referendumhoz, amelynek tétje Ausztria európai uniós tagsága. A Szabadságpárt korábban felvetette a kilépés lehetőségét.

A radikális jobboldal megjelenése az osztrák kormányban a Deutche Welle publicistája szerint szükségtelenül erősíti a hasonló politikai erőket más európai államokban Finnországtól Magyarországon és Olaszországon át Görögországig. Strache legjobb barátai a francia Nemzeti Frontban és az orosz kormányban keresendők.

Kurz, Ausztria várható következő kancellárja úgy látja, hogy követői szerint a Néppárt könnyebben kormányozhatná az országot a Szabadságpárttal összeállva, mint a szociáldemokratákkal folytatva a nagykoalíciót. Az utóbbit sok osztrák a stagnálás okának és a korrupció melegágyának tartja.

Nehéz partner

Kurz kancellárként várhatóan nehéz partnere lesz uniós kollégáinak, főként Angela Merkel német kancellárnak. Az ifjú politikus azt állítja, hogy a balkáni bevándorlási útvonal lezárásának követelésével ő kényszerítette rá német kollégáját laza migrációs politikájának módosítására.

A jövőben elviheti országát egy nacionalista politikai irányba, például azzal, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatait a visegrádi négyekkel. (A Time magazin új bevándorlásellenes hármas szövetséget vizionál Ausztria, Lengyelország és Magyarország részvételével, amelyet támogathatnak a muszlim bevándorlóktól szintén tartó kelet-közép-európai országok.)

Az EU keleti felén sokan úgy érzik, hogy országaik a nyugat-európai államok, főként Németország lekezelő gyámkodása alá kerültek. Ha Ausztria csatlakozik hozzájuk, akkor megerősödhet a kontinens nyugati felét szimbolizáló Brüsszellel szembeni burkolt ellenállásuk. Sokkal nehezebb lesz fellépni a budapesti és a varsói vezetés demokráciaellenes intézkedéseivel szemben.

Végül, de nem utolsósorban könnyen lehet, hogy az EU-orosz viszonyrendszert is át kell értékelni. Kurz és még inkább Strache ellenzi a Moszkva ellen ukrajnai beavatkozása után elfogadott szankciókat. Ausztriában sokan szeretnének inkább üzletelni az oroszokkal, például az energiaiparban.

Veszélyes lenne

Egy türkiz-kék koalíciós kormány az ÖVP és az FPÖ részvételével veszélyes lenne Ausztriára és az EU-ra nézve is - véli a Deutsche Welle publicistája. Nem mérsékli az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, hogy volt már példa hasonló társulásra korábban. A mostani FPÖ más, mint az akkori: Strache a merev nemzeti elzárkózás híve.

Vajon érvényes-e még a Habsburg Monarchia legendás mondásának - Míg mások háborúznak, te, boldog Ausztria házasodj! - második fele, mármint vajon képesek-e még boldogan élni az osztrákok? A Deutsche Welle újságírója szerint az elzárkózás a problémák elől nem ígér happy endet, ezért a Néppártnak folytatnia kellene a nagykoalíciót a Szociáldemokrata Párttal.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)