Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetésre ajánlott kategória legeslegaljára kerültek az orosz államkötvények a S&P-nél azt követően, hogy a hitelminősítő BBB-ről BBB mínuszra rontotta le besorolásukat - jelentette a Bloomberg. A cég márciusban változtatta stabilról negatívra osztályzata kilátásait és ezt most is fenntartotta. Ez az jelenti, hogy az orosz adósság hamarosan a magyarral azonos mélységbe, a bóvli kategóriába kerülhet.

Az S&P legutoljára 2008 márciusában minősítette le Oroszországot. A hitelminősítő most azzal indokolta döntését, hogy az ukrán válság miatt tovább folytatódhat a működőtőke gyors kiáramlása az országból, ami tovább rontja a gazdaság növekedési kilátásait. Az USA és szövetségesei újabb szankciókat készítenek elő Moszkvával szemben, miután úgy látják, hogy nem tesz semmit a Kelet-Ukrajnában kialakult feszültség enyhítése érdekében. A Moody's és a Fitch március végén helyezte figyelőlistára az orosz adósságokat a leminősítés lehetőségével.

Lejtmenet

Az S&P lépése részben várható volt, mivel az orosz gazdaság a szankciók nélkül is a stagnálás határára került - értékelte a döntést Dmitrij Dorofejev, a BCS Financial pénzügyi szolgáltató cég pénzpiaci elemzője. A 2020-as lejáratú orosz dollárkörvények hozama a gyenge kereslet miatt napok óta emelkedik, jelenleg 4,77 százalék, ami március közepe óta a legmagasabb érték.

A hozamok 60 bázisponttal (0,6 százalékponttal) mennek feljebb minden alkalommal, amikor a hitelminősítők egy szinttel rontják a kötvények besorolását - állítja Dmitrij Polevoj, az ING oroszországi elemzője. Várakozások szerint a kétezermilliárd dolláros orosz GDP idén 0,5 százalékkal bővülhet vagy stagnálhat a geopolitikai bizonytalanság növekedése miatt - ismerte el korábban a moszkvai pénzügyminisztérium.

Az év első három hónapjában 50,6 milliárd dollár hagyta el az országot, míg 2013 egészében 63 milliárd távozott. A rubel idén eddig 8,4 százalékkal gyengült a dollárral szemben, amivel a Bloomberg adatai szerint a második legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza az argentin peso után.