Három év alatt 1400 megawatt közelébe emelkedett Romániában a megújuló alapon működő erőművek termelési kapacitása, ami nagyjából megegyezik az ország egyetlen, a végső fogyasztás 20 százalékát adó cernavodai atomerőművének teljesítményével. A ténylegesen megtermelt zöldáram mennyisége egyelőre a lakosság 7-7,5 százalékának ellátására elegendő, azonban már bizonyossá vált, hogy Romániának nem jelent majd gondot azon EU-direktíva teljesítése, amely szerint 2020-ig a teljes energiafelhasználás 20 százalékát megújuló energiából kell fedeznie. Július végén a hálózatra kötött szélerőműparkok kapacitása meghaladta az 1390 megawattot, a biomassza-erőművek 26, a fotovoltaikus egységek pedig 2 megawatt teljesítményt képviseltek − derül ki az áramszállító Transelectrica legfrissebb adataiból.

Megkétszereződött a szélenergia-kapacitás

Elsősorban külföldi befektetők 2009 óta mintegy 2 milliárd eurót fektettek szélenergia-projektekbe Romániában, a parkok kapacitása 2011-ben közel 113 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. A folyamatban lévő fejlesztések arra utalnak, hogy a szélkerekek száma idén ismét megduplázódik, a zöldenergia elterjedésének dinamikája pedig Európába a hetedik helyre sorolja Romániát. A következő egy-két év várhatóan a napenergiáé lesz, a szakma a fotovoltaikus erőművek robbanásszerű elterjedésére számít, elsősorban a gáláns támogatási rendszer, illetve annak kifutása miatt.

A romániai szélerőműpiac második legnagyobb szereplője, az Energias de Portugál adatai szerint Franciaországban 88,3 euró támogatás jár megawattóránként, Lengyelországban és Belgiumban ez az összeg 99,7 illetve 112 euró. Ezzel szemben a román állam ma több mint 136 euróval díjazza az energiatermelőt, az összeg egy év alatt 57 százalékkal emelkedett. A jelenlegi ártámogatást azonban csak a 2013 végéig üzembe helyezett naperőművek, illetve a 2014 végéig hálózatra kapcsolt szél- és más megújuló alapú erőművek vehetik igénybe.


Előtérbe kerül a napenergia

Romániában minden, szélenergiával megtermelt megawattóráért két zöld bizonyítványt kap az energiatermelő, a fotovoltaikus erőművekből származó, azonos mennyiségű áramért azonban hat egység jár. A környezetszennyező üzemek pedig 27 és 55 euró közötti összeget fizetnek a bizonyítványokért az előállítási technológia függvényében. Nem véletlen tehát, hogy nagy a tolongás a helyi energiapiacon, szinte hetente jelenik meg egy-egy új befektető, a hangsúly azonban láthatóan a fotovoltaikus erőművek felé tolódott.

A Constructim vállalat 19 ezer négyzetméteren elterülő naperőműve augusztus elejétől 1 megawatt kapacitással termel, a Martifer Solar Romania 1,5 megawatt kapacitású, négy hektáron elterülő, helyben gyártott paneljeit pedig alig néhány hete kapcsolták a hálózatra. A francia Filasa International is jelezte, hogy 1200 hektár területet keres egy 300 megawatt kapacitású fotovoltaikus erőmű felépítéséhez. A Transelectrica szerint országos szinten közel hatvan, napenergia-hasznosítást célzó projekt kapott zöld utat, összesen 250 megawatt kapacitású erőmű építésére.

Lassabb ütemben ugyan, de a biomassza is teret nyer Romániában, augusztus elején már hét, fával és mezőgazdasági hulladékkal működő erőmű üzemelt, tíz, összesen 60 millió eurós projekt pedig engedélyeztetésre várt. Ebben a szektorban is mind több a külföldi befektető, közülük az osztrák Holzindustrie Schweighofer az egyik legnagyobb, illetve az olasz Romita Energie Verde nemrégiben jelentette be, hogy Kolozs megyében 41 millió euróból építi meg 10 megawatt teljesítményű áram- és hőtermelő erőművét.

Szakértői becslések szerint 2014 végéig a megújuló alapú erőművek összteljesítménye 2800−3200 megawattal nőhet Romániában.

 

Számos terv vár jóváhagyásra

A jóváhagyásra váró megújulóprojektek termelőkapacitása összesen meghaladja a 8 ezer megawattórát − derül ki a a Transelectrica adataiból. Az összes terv megvalósulásával Románia európai szinten a második helyre kerülne Németország után. A projektek jelentős része azonban biztosan nem valósul meg, a korlátlan terjeszkedésnek ugyanis az átviteli hálózat korlátai, illetve a finanszírozási problémák szabnak gátat.