A NATO csatlakozhat az Iszlám Állam elleni koalícióhoz

A NATO mérlegeli annak a lehetőségét, hogy önálló tagként csatlakozzék az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalícióhoz - mondta csütörtökön Brüsszelben Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.
Inforádió, MTI, 2016. február 11. csütörtök, 21:39

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezetésének köszönhetően most annak a lehetőségét mérlegeljük, hogy a NATO mint önálló tag csatlakozzon-e koalícióhoz, s ez jelentős előrelépés - hangoztatta az amerikai miniszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón, miután a koalíciót alkotó, illetve abban megfigyelőként részt vevő országokat képviselő kollégáival tanácskozott.

A Szíriában és Irakban az Iszlám Állam ellen létrehozott, amerikai vezetésű koalícióban eddig a NATO 28 tagországa egyénileg vett részt, maga a szövetség - mint a kollektív védelem szervezete - távol tartotta magát ettől a csoporttól. Carter szerint az észak-atlanti szövetség "hozzáadott értéket" jelenthet a terroristák elleni harcban, hiszen felhasználhatja tapasztalatait például partnerei harci kapacitásának a megerősítésében, a kiképzésekben és a tanácsadásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .