A Ukrajnában kibontakozott tömegdemonstrációk azt bizonyítják, hogy az ukránok szíve európai ritmusra dobog - szögezte a német külügyminisztérium közleménye azzal összefüggésben, hogy a kelet-európai országban óriási tüntetéssorozat robbant ki az uniós társulási szerződés aláírásának elmaradása miatt.

A demonstrációk látványos bizonyítékai annak, hogy az ukránok százezrei elkötelezettek Európa mellett - idézte az állásfoglalás a thelocal.de hírportál. Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert szerint a megmozdulások világos üzenetet küldenek az emberek akaratáról, amelyet remélhetően meghall Viktor Janukovics államfő.

A német kormányra nagy hatást gyakorol, milyen sok ember kész hangot adni meggyőződésének, annak az álmának, hogy Ukrajna osztozzon Európával a jog uralmának elvében és más alapértékekben, és ennek megfelelően szorosabbra kösse kapcsolatait Európával - fejtegette a szóvivő.

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, ha a békés tüntetőkkel szemben erőszakot alkalmaznak. Ezért Berlin minden résztvevő politikai csoportosulástól azt várja, hogy kerülje el az erőszak terjedését. A kijevi kormánynak biztosítania kell, hogy az emberek gyakorolhassák a szabad gyülekezés és véleményalkotás jogát.

Forró drót

Janukovics telefonon egyeztetett a kialakult helyzetről José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - derült ki az EU közleményéből. Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a hatóságok erőszakos fellépésének körülményeit, és ennek eredményéről tájékoztatják a közvéleményt.

Emellett arra kérte Barrosót, hogy Brüsszel fogadjon egy hivatalos ukrán küldöttséget, amely újra tárgyalna a társulási szerződés, illetve a szabadkereskedelem feltételeiről. Barroso közölte, hogy részükről nincs akadálya annak, hogy újra napirendre vegyék ezeket a kérdéseket. Ninden érintett félnek késznek kell lenni az egyeztetések újrakezdésére anélkül, hogy mindent előröl kezdenének.

Az EU elvárja azt is, hogy a kijevi kormány vegye fel a kapcsolatot az ország minden számottevő politikai erejével. Brüsszel békés megoldást akar a forrongó politikai helyzet rendezésére. (A szevasztopoli önkormányzat Oroszországhoz fordult, hogy katonai erővel tegyen rendet Ukrajánban.)

Bankpánik?

Ihor Szorkin, az ukrán központi bank vezetője bejelentette, hogy a jegybank nem tervez korlátozó intézkedéseket a hitel- és devizapiacon, szerinte a betéttulajdonosoknak nincs miért aggódniuk - jelentette az MTI. A bank elnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank kész növelni részvételét a pénz- és hitelpiacok valamennyi szegmensében az egyensúly fenntartása érdekében.

A jegybank emlékezet arra, hogy az ukrajnai bankok több alkalommal bizonyították, képesek bármilyen körülmények között fenntartani működésüket. A bankrendszer és a magánmegtakarítások biztonsága kapcsán mindenki nyugodt lehet, a jegybank a múltban és a jövőben is az ukrán gazdaság és az ország állampolgárai érdekeinek a védelmét tartja a legfontosabbnak - fejtegette Szorkin.