Felsorakozni látszik a tajvani HTC a mobiltelefonpiac nagy áldozatai - a Nokia és a BlackBerry - mögé. A cég 3,5 milliárd tajvani dollár (120 millió USA-dollár) üzemi veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, miután árbevétele harmadával zuhant április-júniushoz képest. Ez az első negatív eredményt hozó negyedév a cég történetében. A nettó veszteség 2,97 milliárd tajvani dollár lett, ami jóval meghaladja a Reutersnek nyilatkozó elemzők mínusz 1,8 milliárdos konszenzusát. Egy évvel korábban még 3,9 milliárd tajvani dollár profitot zsebelt be a cég.

A szakértők úgy látják, hogy a HTC nem tudott tartósan sikeres márkát építeni, így hasonló sors várhat rá, mint a Nokiára és a BlackBerryre. Az előbbi mobiltelefon-üzletága a Microsofthoz kerül, az utóbbit egyik részvényese vásárolhatja fel, majd vezetheti ki a tőzsdéről. A JP Morgan - látva a cég részvényeinek 55 százalékos idei zuhanását - a magyarországi bázissal is rendelkező kínai Huawei Technologiest ajánlotta a HTC figyelmébe. A Huawei ugyanakkor jelezte, hogy nem szándékozik más mobiltelefon-gyártók felvásárlásával bővíteni piaci részesedését.

Süllyedő hajó

Cher Wang, a HTC társalapító-elnöke ugyancsak elzárkózott az egyesüléstől bármely versenytárssal. A hölgyet úgy ismerik, mint aki jéghideg nyugalommal tűri a rá nehezedő nyomást. Ugyanakkor tucatnyi jelenlegi és volt HTC-alkalmazott azt monda a Reuersnek, hogy a cégvezetésnek nagy szerepe van a vállalat jelenlegi bajaiban. Peter Chou vezérigazgató nyers vezetési stílusa és gyenge stratégiai érzéke különösen nagy gond.

A HTC részesedése a mobiltelefon-piacon valaha elérte 10,3 százalék is, ám mára 2,6 százalékra zsugorodott. Elemzők szerint a legnagyobb hiba az, hogy továbbra is drága alkatrészekből épített készülékeket kínálnak Kínában, ami elfogadhatatlanul elvékonyította az ezeken elérhető profitrátát. A HTC legtöbb telefonjához az amerikai Qualcomm szállítja a chipeket.