Egy pénteken hozott sürgősségi kormányrendelet szerint a katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták, diplomaták nyugdíja ezentúl nem lehet magasabb, mint addigi fizetésük, a járandóságot pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig az illető ágazatot érintő minden béremelés alkalmával. Van arra példa, hogy egy hét éve 7000 lejes (465 ezer forint) járandósággal nyugállományba vonult katonatiszt ma már 22 ezer lejes nyugdíjat kap a sorozatos kiigazításoknak köszönhetően - olvasható a kormány közleményében.

A román parlament tavasszal új kerettörvényt fogadott el a közalkalmazottak bérezéséről, amely átlagosan több mint 50 százalékos, lépcsőzetesen bevezetendő béremelést irányoz elő a következő öt évben a közszférában.

A hatályos törvények szerint a tervezett béremelés automatikusan egy sor különleges nyugdíj emelését vonta volna maga után, amit a - más esetekben derűlátó - szociálliberális kormánykoalíció szerint sem bírt volna el a költségvetés. A béremelések jelentős részét ezért a jövő év elejére halasztották, a most elfogadott sürgősségi rendelettel pedig megakadályozták, hogy a különleges nyugdíjak is kövessék a béremelések ütemét.

A rendelet csak a szeptember 15-i hatályba lépés után megállapítandó nyugdíjakra vonatkozik, nem érinti a bírák és ügyészek - korábbi alkotmánybírósági döntések által "megvédett" - különleges nyugdíjait.

Adrian Tutuianu védelmi miniszter szerint a rendelet hiányában a katonai nyugdíjak költségvetési tétele jövőre az idei hatmilliárdról 14 milliárd lejre nőtt volna, két éven belül pedig elérte volna a húszmilliárdot. Jelenleg a védelmi minisztérium a Romavia kormányzati légitársaság egy volt igazgatójának fizeti a legmagasabb, havi 30 ezer lejes nyugdíjat.

Sokan a nyugdíjazásukat kérték a hírre

A különleges nyugdíjak lefaragásának hírére magas rangú rendőrök és katonák tucatjai kérték nyugdíjazásukat Romániában. Klaus Iohannis államfő a fegyveres szervek 37 tábornoka (illetve civil vezetője) tartalékos állományba helyezéséről (nyugdíjazásáról) írt alá elnöki rendeletet a héten. Nyugállományba vonult a hadsereg vezérkari főnökének három eddigi helyettese, a szárazföldi erők parancsnoka, a csendőrség parancsnoka, a hírszerzés tucatnyi tábornoka.

A kormányfő és a belügyminiszter a pénteki kormányülésen azt is közölte: a rendőrök bére 10, a honvédelmi, rendvédelmi és nemzetvédelmi szervek civil alkalmazottainak bére 15 százalékkal emelkedik Romániában. Tudose miniszterelnök szerint ezzel egy "igazságtalanságot" tesznek jóvá, vagyis a belügyminisztériumi béreket a katonaság korábban már megemelt bérszintjéhez igazítják.

Felső határ a gyermekgondozási díjnak

Sürgősségi rendelettel korlátozta a román kormány pénteki ülésén a gyermekgondozási díjat (gyed) is, amely a kiugróan magas jövedelmű szülők esetében sem haladhatja meg ezentúl a 8500 lejt (565 ezer forint). Romániában tavaly júliustól törölték el a gyed addigi 3400 lejes felső határát.

A gyed az utolsó évi nettó jövedelem 85 százaléka, amelyre az a szülő jogosult, aki az utolsó két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkezett. A támogatást a gyerek kétéves koráig igényelheti bármelyik szülő, kiszámolásánál pedig a legutóbbi 12 hónap jövedelmének átlagát veszik alapul. Mivel a jövedelem nemcsak bérből, hanem vállalkozói osztalékból, házbérből, ügyvédi vagy szerzői jogi honoráriumokból és más bevételi forrásból is származhat, a román családtámogatási rendszer számos esetben kiugróan magas gyermeknevelési támogatásokat kénytelen fizetni.

10 millió forintos gyed?

Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter szerint jelenleg van olyan szülő, aki több mint 150 ezer lejes (csaknem tízmillió forint) gyedet kap havonta. A 150 ezer támogatott közül 11 ezer szülőt érint a gyed korlátozása, amely szeptembertől lép hatályba. A tárcavezető az 1800 eurónak megfelelő felső határt azzal indokolta, hogy Németországban ez a maximum, és ennél többet sehol sem fizetnek gyermekgondozási támogatásként Európában.

Mihai Tudose miniszterelnök a napokban egy tévéműsorban azzal élcelődött, hogy a kormánynak meg kell szabnia a gyed felső határát, még mielőtt a román tenisz jelenlegi legnagyobb csillagának, a női világranglista második helyén lévő Simona Halepnek "eszébe jutna" gyermeket szülni. Halep tavalyi bevételei 4,3 millió dollárra rúgnak.

A gyed növeléséről szóló tavalyi törvényt - amely a támogatás alsó határát is emelte és a korábbi egyről kétéves időtartamra terjesztette ki a jogosultságot - a jelenleg is kormányzó szociálliberális parlamenti többség fogadta el az akkori szakértői kormány ellenkezése dacára, amely arra figyelmeztette a pártokat, hogy a választási osztogatással veszélybe sodorják a költségvetési egyensúlyt.