Az intézményi befektetők emelték kitettségüket a feltörekvő országok infrastrukturális beruházásaiban magasabb hozamok reményében - derül ki egy friss tanulmányból. Az elérhető magasabb hozamok mellett a folyamatot erősítette, hogy a fejlett országokban egyre élesebb a verseny az alacsony hozamkörnyezet miatt - tudósít a Reuters.

Az intézményi befektetőknek történő tanácsadással foglalkozó angol Stirling Infrastructure Partners tanulmányában 44 állami vagyonalapot és nyugdíjalapot kérdeztek meg. Ezek összesen 63 milliárd dollárnyi vagyont fektettek be globálisan infrastrukturális beruházásokba.

A felmérésben résztvevők körében 22-ről 30 százalékra nőtt azok aránya, akik Közép- és Kelet-Európában fektettek be. Ennél is nagyobbat ugrott a Latin-Amerikai kitettséggel rendelkezők aránya, 11-ról 27 százalékra. A csendes-óceáni térségben 41 százalékra emelkedett ez az arány 28 százalékról.

Az elemzés szerint a fizetős autópályákba, repülőterekbe, energiaellátásba és kikötőkbe való befektetés nagyon vonzó az állami vagyonalapok és nyugdíjalapok számára. Ezek ugyanis kiszámítható és egyenletes készpénzáramlást biztosítanak viszonylag alacsony kockázat mellett, s ez jól illeszkedik befektetési profiljukba. A fejlettebb országokban azonban az ilyen típusú befektetések iránt nagyon megnőtt a kereslet, s ez felnyomta az árakat, ami értelemszerűen csökkentette az elérhető hozam nagyságát.

Sokan tartanak a nagy rizikótól

Michel Stirling, a Stirling Infrastructure Partners vezetője szerint a feltörekvő országokban sokkal kedvezőbb megtérülést lehet elérni a kisebb verseny miatt, azonban az itt jelentkező árfolyamkockázat és a szabályozási környezetben rejlő veszélyek sok befektető számára visszatartó erővel bír. A szofisztikáltabb befektetők azonban tisztában vannak azzal, hogyan kezeljék ezeket a kockázatokat, s ahogy részükről egyre inkább növekszik a bizalom és egyre nagyobb a hozzáértésük, úgy nő érdeklődésük a feltörekvő országok iránt -tette hozzá a szakértő.

Az afrikai országok iránt eközben csökkent az érdeklődés, hogy számos állam kínál olyan, állami garanciákat a befektetőknek, amelyek elvileg csökkentenék a befektetők kockázatát. 11-ről 5 százalékra csökkent a térségben befektetéssel rendelkezők aránya a felmérésben.ű

Az infrastrukturális beruházásokba történő befektetések nagy részét még mindig a fejlett országok szívják fel, Észak-Amerikában a válaszadók 75, Nyugat-Európában 89 százalékuk rendelkezik ilyen befektetéssel, vagy érdeklődik ilyen projektek iránt.