A kormányokba vetett bizalom indexe az egy évvel ezelőtti 52 százalékról 43 százalékra zuhant - derül ki az Edelman kommunikációs tanácsadó cég friss Trust Barometeréből, amelyet minden évben a davosi világgazdasági fórum elé időzítve jelentetnek meg. A felmérésben 25 ország 5600 jómódú, magasan képzett, jól informált polgárát kérdezik meg társadalmuk különböző alrendszeribe vetett bizalmukról.

Az okok az eurózóna adósságválságának nyögvenyelős kezelésétől a Brazíliában dühöngő korrupción át a 2011. márciusi japán földrengést és cunamit, illetve a fukusimai atomerőmű balesetét követő lassú reakciókig terjednek. A politikusok bizonyítványa nagyobb mértékben romlott, mint amennyivel a három évvel ezelőtt kirobban pénzügyi válság enyhülése után javult.

Ilyen még nem volt

Az Edelman felméréssorozatának 12 éves történetében nem volt példa olyan zuhanásokra, mint 2011-ben. Brazíliában több mint 80 százalékról 30 százalék közelébe Japánban 50 százalék körüli szintről 25 százalékra csökkent az index, de Oroszországban és Spanyolországban is 30 százalék alá került a mutató. A politikusok megítélése még a kormányokénál is rosszabb, kabinetek nevében nyilatkozó személyek a felmérés szerint a közélet legmegbízhatatlanabb emberei.

Írországban 20-ról 35 százalék körüli szintre, Indiában valamivel 40 százalék fölötti szintről 50 százalék fölé javult az index és még az USA-ban is javulni tudott kicsit, s így valamivel 40 százalék fölött van. Németországban maradt a 35 százalék körüli elfogadási arány. A vizsgálatba bevont 25 országból 17-ben kisebb 50 százaléknál a kormányok támogatottsága.

Bezzeg a média és az üzleti élet

A média és az üzleti világ megítélése jobb, mint a politikáé. A vállalatok iránti átlagos bizalmi index 56 százalékról csupán 53 százalékra esett. Az USA-ban a cégek elfogadottsága négy százalékponttal, 50 százalékra emelkedett, Kínában 10-zel 71 százalékra ment fel. Spanyolországban, Franciaországban és Németországban viszont 21, 20 és 18 százalékponttal zuhant az üzleti szervezetek iránti bizalom.

A vezérigazgatók és a pénzügyi szektor nem jöttek ki jól az elmúlt évből. Az előbbiek mutatója 50-ről 38 százalékra zuhant. Ezzel együtt a politikusokkal szemben ellenszenvet nem tudták alulmúlni. A bankok iránti bizalom tovább esett, így a pénzügyi szektor az üzleti világ legkevésbé díjazott ágazata. Ugyanakkor az USA-ban némileg javult a bankárok megítélése. A megkérdezettek fele tovább szigorítaná a pénzintézetek ellenőrzését, csak 22 százalék azok aránya, akik szerint túlszabályozott a szektor.

Fogyasztóvédők - igen

A fogyasztóvédelem és a vállalatok szociális és környezetvédelmi teljesítményét vizsgáló szervezetek elfogadottsága magas. Az Edelman elemzői szerint ez lehetőséget nyit a cégek előtt, hogy javítsák imázsukat. Az emberek átláthatóbb, emberségesebb szabályok alapján működő világot akarnak, ám ezt a politika nem tudja nyújtani, így az üzleti világ mutathat fel valamit ezen a téren.

A vállalatok egy évtizede hirdetik szociális felelősségvállalási programjaikat, de ez csak most válik nélkülözhetetlen részévé üzleti tevékenységüknek. Egyre több vállalatvezető helyezi a részvényesek érdekének szolgálatát a részvényesek egyszerű kiszolgálása elé, hangsúlyozza, hogy ezt szolgálja, ha első helyre fogyasztóikat teszik befektetőik helyett és fontos szempontként kezelik például a munkahelyteremtést és a környezet védelmét.