Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tisztségre csak politikailag független szakembert jelölhetett Mihai Tudose miniszterelnök: Grindeanu azáltal vált "alkalmassá" az ANCOM elnökségére, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kizárta őt soraiból, amikor nem volt hajlandó lemondani a miniszterelnöki tisztségről azt követően, hogy a pártvezetés megvonta tőle a politikai bizalmat.

A kormányfőként "túlságosan önállóvá vált", Liviu Dragnea pártelnök akaratával is szembeszálló Grindeanut a PSD-nek csak bizalmatlansági indítvánnyal sikerült eltávolítania a kormány éléről. Most ugyanaz a parlamenti többség tette ANCOM-elnökké, amely júniusban leváltotta őt a kormány éléről. A korábban kiközösített politikusnak felajánlott tisztségből a román elemzők arra következtetnek, hogy Grindeanut "rehabilitálta" a PSD, a Liviu Dragnea pártelnök megbocsátott neki.

Grindeanut - frissen szerzett pártfüggetlensége mellett - a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi képesítése és a Ponta-kormányban szerzett csaknem egyéves távközlési miniszteri tapasztalata tette alkalmassá arra, hogy a több mint hárommilliárd eurós távközlési piac tevékenységét szabályozó hatóságot vezesse.

Grindeanut 270 vokssal 117 ellenében választották az ANCOM elnökévé a keddi titkos szavazáson. A jobbközép ellenzéki pártok előzetesen bejelentették, hogy nem támogatják kinevezését, ugyanis a hatóság bújtatott politikai befolyás alá vonását látják az eljárásban.

Címlapkép: Daniel MIHAILESCU / AFP