Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az internetes újság szerint ez az Európai Bizottságnak küldendő román konvergenciaprogram tervezetéből derült ki, amelyben a jelenleg tisztségben lévő szakértői Ciolos-kormány megerősíti ugyan Románia kötelezettségvállalását a közös fizetőeszköz bevezetésére, de az újabb céldátum meghatározását átengedte az év végén esedékes parlamenti választások nyomán megalakítandó új kormánynak.

A szociáldemokrata Victor Ponta vezette akkori kormány tavaly még arról tájékoztatta Brüsszelt, hogy Románia 2019 január elsején szándékozik csatlakozni az euróövezethez, Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója viszont több nyilatkozatában is arra figyelmeztetett, hogy ez a határidő politikai szempontból mobilizáló lehet ugyan, de gyakorlatilag tarthatatlan.

Ponta már 2014-es évértékelő sajtóértekezletén úgy fogalmazott, Románia akár "holnap is bevezethetné az eurót", mert teljesítette a konvergenciakritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást. 2012 végéig a román vezetők még azt hangoztatták, hogy az ország 2015-ig vezeti be a közös fizetőeszközt, néhány hónappal később Traian Basescu akkori államfő már 2017-et emlegetett.

Ahhoz, hogy Románia tarthassa a 2019-es csatlakozási céldátumot még idén be kellene vezesse az eurózóna előszobájának nevezett ERM-2-es árfolyam-mechanizmust, vagyis meg kellene határoznia a lej-euró átváltási árfolyamot, és kötelezettséget kellene vállalnia, hogy a román fizetőeszközt a kötött árfolyamtól legfeljebb 15 százalékban eltérő sávban tartja. A román központi bank elnöke szerint ennek előkészítése bonyolult folyamat, amit már lehetetlen idén júniusig befejezni.