Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Egyiptom 2015 novemberében kötött megállapodást az észak-afrikai atomerőmű megépítéséről és finanszírozásáról.  "A következő hónapok keretszerződései az építés feltételeiről, a beszerzésekről és a szolgáltatásokról szólnak majd" - mondta el Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője csütörtökön egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon.

Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz - írja az MTI.

Az egyiptomi kormányközlönyben tavaly az jelent meg, hogy Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak, amely az összeget 13 év alatt, 2016 és 2028 között használja fel. A kölcsön visszafizetése 2029. október 15-én kezdődik, 22 év alatt, 43 részletben. A kölcsön éves kamata 3 százalék. (Beindul a paksi pénzköltés.)

Az orosz kölcsön az építéssel, a beszerzésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos minden szerződés értékének 85 százalékát finanszírozza, a számla fennmaradó 15 százalékát az egyiptomi kormánynak kell rendeznie. Egyiptom azzal számol, hogy az első reaktor 2024-ben áll üzembe.

Egyiptom atomerőmű-építési tervei 1981-ig nyúlnak vissza. A programot azonban Kairó az 1986-os csernobili katasztrófa után leállította. A terveket 2006-ban vették ismét elő, és már folyamatban volt a tenderkiírás előkészítése, amikor 2011 februárjában megbukott Hoszni Mubarak elnök.