Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol kormány által benyújtott javaslatokat a testület 27 képviselőjéből 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene.

Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.

Soraya Sáenz de Santamaría, spanyol miniszterelnök-helyettes a bizottság ülésén a kormány javasalai mellett érvelve arról beszélt, hogy minden kormány kötelessége a törvények betartása és betartatása, ők pedig teljesítik ezen "törvényi, demokratikus és jogi" kötelezettségüket.

Mint mondta, egy kormány sem engedheti meg, hogy területén ne legyen teljes a "fejlett demokrácia", és épp ez az, ami jelenleg történik Katalóniában. A politikus hangsúlyozta: kivételes helyzetben az államnak joga rendkívüli eszközökhöz nyúlni, és ami a 155-ös cikkben szerepel, az nem csak Spanyolországban létezik. Katalóniát "meg kell menteni" azoktól, akik a törvényen kívül helyezik - mondta, hozzátéve, hogy a katalán kormányból mindig hiányzott az egyetértés és a párbeszéd szellemisége.

A szenátus levélben ajánlotta fel Carles Puigdemont katalán elnöknek, hogy személyesen vegyen részt a vitában, aki azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Délelőtt faxon juttatta el állásfoglalását, amelyben a spanyol kormányzati beavatkozás ellen érvelt. Ebben bírálta a spanyol kormányt, amely szerinte jelentősen és indokolatlanul túllépte az alkotmány biztosította kereteket azzal, hogy a jelenlegi katalán kormányt elmozdítaná posztjáról a függetlenségi folyamat miatt. A tervezett intézkedéseket aránytalannak nevezte és szerinte a jelenleginél még súlyosabb helyzetet hoznak létre azzal, hogy megfosztják Katalóniát politikai autonómiájától

Josep Lluís Cleries, a függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szenátusi képviselője a bizottság ülését követően kifogásolta, hogy a vitában nem kapott szót a katalán kormány küldöttje.

A kormányzati javaslatcsomagot támogató ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) több módosító javaslatot is benyújtott be az eredeti szöveghez, ezek közül elfogadták azt, amely szerint a intézkedéseket fokozatosan vezetnék be attól függően, hogy a politikai körülmények miként alakulnak Katalóniában. Leszavazták viszont azt a szocialista indítványt, hogy amennyiben a katalán elnök maga jelent be előrehozott parlamenti választásokat Katalóniában, az a 155-ös cikk alkalmazásának leállítását vonja maga után.

A bizottsági ülést megelőző, a kormányzati palotában elhangzott nyilatkozatában Carles Puigdemont katalán elnök közölte: nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. A politikus hangsúlyozta: kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.