Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hszi Csin-ping fontosnak nevezte, hogy a szervezet 21 tagországa egyetértett abban, Kína erőteljes támogatásával megkezdik egy új szabadkereskedelmi megállapodás (FTAAP, Free Trade Area of the Asia-Pacific) kidolgozását, aminek elfogadták az előzetes ütemtervét. Hszi tetteket sürgetett az egyetértés létrejötte után és a következő 5, 10, akár 25 évre szóló cselekvési tervek kidolgozására szólított fel.

A kínai elnök arra hívta fel az APEC-et, hogy álljon a törekvés élére és gyorsítsa fel az FTAAP létrehozásának folyamatát. Úgy vélte, a szervezet intézményi alapja lehet a nagyobb térségi gazdasági integráció elősegítésének, a tapasztalatok megosztásának, és nyílt teret biztosíthatna a protekcionizmus elleni harcnak éppúgy, mint a gazdasági és technológiai együttműködésnek.

Hszi bejelentette, hogy országa 10 millió amerikai dollárt ajánl fel az APEC intézményi fejlesztésére és kapacitásainak bővítésére, továbbá 1500 képzési helyet a fejlődő tagországoknak.

Megfigyelők szerint a házigazda Kína azért választotta az APEC találkozójának fő témájául a térségi szabad kereskedelem új formájának elindítását, mert az Egyesült Államok által támogatott Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nem számol Kína részvételével. Mi több, egyes felmérések szerint a TPP létrejöttével a világ második gazdasága évente több tízmilliárd dolláros exportveszteséget is elszenvedhet.

Az APEC idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, 21 tagjával az ázsiai és csendes-óceáni térség jelentős részét lefedi, többet, mint más hasonló szervezetek a régióban. Tagországai a Föld lakosságának körülbelül 40 százalékát, a világgazdaság teljesítményének 57 százalékát adják és a világkereskedelem 46 százalékát bonyolítják le.