Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák háztartások 27 százaléka semmilyen pénztartalékkal nem rendelkezik, 36 százalékuk pedig egyetlen centet sem tud havonta félretenni - derül ki a Nadácia Partners által megrendelt felmérésből, amiről a pozsonyi Új Szó számolt be, hozzátéve, hogy túl magas a háztartások eladósodottsága is.

A kutatást végző Focus ügynökség szerint az emberek egyszerűen nem tudnak bánni a pénzzel. Havi bevételük legalább 10 százalékát félre kellene tenni, ám a lakosság több mint egyharmada egyáltalán nem tud spórolni, további egyharmad pedig bevételei 10 százalékánál kevesebbet takarít meg. A lakosság több mint 80 százalékának nincs megfelelő pénztartaléka.

Az optimális tartalék a háztartás féléves bevétele lenne - állítja Tomás Sipula pénzügyi tanácsadó, a Partners Group Sk munkatársa. A további dolgokra, például nyaralásra, új háztartási berendezésre akkor kezdhetünk takarékoskodni, ha legalább ennyit már félretettünk -tette hozzá. A felmérés szerint ekkora megtakarítással viszont csupán a háztartások 14 százaléka rendelkezik.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az emberek többsége nem keres eleget ahhoz, hogy takarékoskodni tudjon. Ez lehet az oka annak is, hogy túl bátran verik magukat adósságba az emberek. A háztartások 27 százalékának van jelzálogkölcsöne, de a legveszélyesebb az, hogy nagyon sokan áruhitelekből veszik meg a háztartási berendezéseket. A lap által idézett pénzügyi szakértő szerint arra mindenképp ügyelni kell, hogy a hitelek törlesztő részlete ne haladja meg a bevétel 30 százalékát.