Annak érdekében, hogy hatékonyan végre tudják hajtani azt a nyolcpontos utasítássort, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) 25 tagú politikai bizottsága számára már kötelezővé tett Hszi Csin-ping, a párt főtitkára a pazarlás, a hivalkodó stílus, a felesleges bürokrácia ellen, a korrupció ellen hivatalból fellépőknek is ellenőrzésen kell átesniük.

"Ez nem egy nagy feladat" - jegyezte meg egy országos videokonferencián Vang Csi-san, aki tagja a hét legbefolyásosabb kínai politikusból álló párttestületnek, és titkára a központi bizottság fegyelmi ellenőrzőbizottságának. A bizottság által kiadott körlevél szerint a különböző címeken szerzett tagsági kártyáktól június 20-ig meg kell válniuk.
E kártyák kicsik ugyan, de a kicsapongásra utalnak, ami fontos, a tisztviselők életvitelére utaló jelenség - állapította meg Vang, aki az öntisztulási folyamat kézzelfogható lépésének nevezte a döntést, és kifejezte abbéli reményét, hogy az érintettek megértik azt és elfogadják. Mint mondta, a jövőben "önként ellen kell állniuk a különböző kísértéseknek".

Az akció egyértelműen a korrupció elleni fellépés újabb állomása, a Hszinhua hírügynökség beszámolójában utalt rá, hogy a VIP-kártyák elfogadása sokhelyütt az országban bevett gyakorlat. A kártyát ajándékozóknak pedig megvan a maguk indítéka - tették hozzá.

Az intézkedés egy újabb kampány bevezetője, amely a korrupció elleni és ellenőrzőmunkában dolgozó hivatalnokok oktatását és gyakorlati felkészítését szolgálja majd. Mint Vang kiemelte, ennek célja "a tisztakezű és becsületes munkastílus elterjesztése, az emberek szolgálatának tudatosítása".

A KKP központi bizottsága hétfőn két olyan dokumentumot adott közre, amely a vezetés és a szervezet belső rendjére vonatkozik, valamint a párton belüli ellenőrzésre. A két szabály a ma 82 milliós KKP 1921. évi alapítása óta az első, amely a szervezeti kérdéseket érinti. Ezeknek része a pártszabályzatok közzétételének rendje is.