A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a visegrádi négyek és Juncker bizottsági elnök találkozója nem számít rendkívülinek, mint ahogy az sem meglepő, hogy a tervezett találkozó részvevői köre kiegészül Paolo Gentilonival, Olaszország miniszterelnökével. Mint elmondta, Juncker számára fontos mindenfajta, egyeztetésre törekvő munka folytatása, a bizottság elnöke ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy árok keletkezzen Európa keleti és nyugati fele között. Az Európai Bizottság elnöke kiáll az unió egysége mellett - húzta alá.

A szóvivő kiemelte: ebből kiindulva helyes, hogy az olasz miniszterelnök is részt vesz a szűk körű egyeztetésen, ugyanis a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó középpontjában az Olaszországot jelentősen érintő migráció áll majd.

35 millió eurós hozzájárulás

Prágai értesülések szerint a V4-ek nem változtatják meg álláspontjukat a migrációval kapcsolatban, de a csúcstalálkozón ki akarják mutatni szolidaritásukat a többiekkel, és közösen mintegy 35 millió eurós támogatást ajánlanak fel a líbiai határvédelem megerősítésére.

Ezt erősítette meg Robert Fico szlovák miniszterelnök is szerdán a TASR közszolgálati hírügynökség szerint. A miniszterelnök erről a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottsága előtt beszélt, beszámolva az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos ülésének témáiról.

A szlovák miniszterelnök elmondta: a V4-ekt támogatását - amelyet a négy ország egyenlő arányban ad majd össze - helyi csapatok kiképzésére használják fel, azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az Európába igyekvő illegális migránsok feltartóztatását. Hozzátette: a visegrádi négyek ebből a célból Olaszországgal is együttműködnek majd.

Ha meg akarjuk állítani a migrációt, akkor késő azzal az Európai Unió területén foglalkozni. Ezt még azokban az országokban meg kell tenni, ahonnan a legtöbben jönnek

- jegyezte meg Robert Fico.

Ez lesz napirenden

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli ülésén a biztonság, a migráció és a brexit lesznek a fő témák, továbbá szociális, oktatási és kultúrával összefüggő kérdések kerülnek terítékre- írta a találkozóról a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI-nek eljutatott közleményében.

Még az Európai Tanács ülésének kezdete előtt, csütörtökön délelőtt Brüsszelben megtartják hagyományos egyeztető találkozójukat a V4-ek vezetői, akik ezúttal Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni, olasz kormányfővel is találkoznak.

Fotó: AFP PHOTO/Aurore Belot