Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy éve még 6,9 százalék volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma jelenleg 31 millió; ez a 16 és 64 év közötti lakosságon belül 73,4 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. Az elmúlt negyedévben 248 ezerrel, az utóbbi egy évben 557 ezerrel nőtt az állásban lévők száma.

Ez az utolsó foglalkoztatottsági adatismertetés a három hét múlva esedékes brit parlamenti választások előtt. Londoni pénzügyi elemzők az új adatokat értékelve hangsúlyozzák, hogy az előző, 2010-es választások idején még csaknem 8 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök a választási kampányban gyakran emlegeti, hogy a 2010-ben alakult konzervatív-liberális kormánykoalíció öt éve alatt napi átlagban ezer új munkahely jött létre a brit gazdaságban.

Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó vezető közgazdásza a pénteken ismertetett új foglalkoztatottsági adatokat kommentálva kiemelte, hogy a jelenlegi munkanélküliség már alig haladja meg a recesszió előtti évtized 5,3 százalékos átlagát.

Tombs szerint azonban a bérkiáramlás növekedési üteme még mindig nem elég erőteljes ahhoz, hogy az inflációt a Bank of England - a brit jegybank - 2 százalékos célja közelébe gyorsítsa. A Capital Economics elemzője szerint a brit gazdaság a továbbra is meglévő kapacitásfelesleg miatt még évekig növekedhet robusztus ütemben az infláció elszabadulásának kockázata nélkül, így a jegybankra jelenleg semmiféle kamatemelési nyomás nem nehezedik.

Nagy-Britanniában a múlt hónapban és februárban is zéró volt a tizenkét havi infláció, először azóta, hogy a statisztikai hivatal 1988-ban elkezdte az éves összevetésű fogyasztói árindexek havi közlését. Januárban 0,3 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában, és már az is mélységi rekord volt.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát. Ez is abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a brit jegybanki alapkamat.