A gazdagok tovább gazdagodtak - foglalható össze röviden a Wealth-X és a UBS Global Billionaire Census felmérése. A világ száz leggazdagabb emberének vagyona egy év alatt - 2012 júliusa és 2013 júniusa között - 226 milliárd dollárral gyarapodott, ami önmagában is tíz százalék közüli növekedés, de ennél beszédesebb adatokkal is szolgál a felmérés.

Érdemes összehasonlítani a friss adatokat a négy évvel ezelőttiekkel. A válság elején a világ dollármilliárdosainak 3,1 billió dollárjuk volt, ami mostanra több mint kétszeresére, 6,5 billióra nőtt. Ennél sokkal kisebb mértékben nőtt a gazdagok száma - négy év alatt 810 fővel -, így most összesen 2170-en vannak. A legnagyobb ütemben az ázsiai milliárdosok gyarapodnak, akiknek vagyona egy év alatt 13 százalékkal nőtt és 18 új személy került fel a listára. Az ázsiai felemelkedést mutatja, hogy Észak-Amerikából ugyanebben az időszakban 11 új milliárdos került fel a listára. A legkisebb növekedést - legalábbis hivatalosan - a latin-amerikai régió produkálta, de még ők is 2,3 százalékkal tudták növelni vagyonukat.

A milliárdosok hazája mindemellett továbbra is az Egyesült Államok, ahol közel minden negyedik él. Az USÁ-ban összesen 515 dollármilliárdos él, több mint háromszor annyi, mint Kínában. Az Egyesült Államok és Kína után Németországban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban él a legtöbb milliárdos.

Bőven akadnak érdekes adatok a felmérésben. Az első 111 milliárdos vagyona péládul meghaladja az 1,9 billió dollárt, ami meghaladja Kanada GDP-jét. A listában szereplők 60 százaléka self-made milliárdos, vagyis saját maga dolgozott meg vagyonért, míg 40 százalékuk másnak - leginkább felmenőinek - köszönheti kiváltságos helyzetét. Érdekesség, hogy a milliárdos nőknek csupán 17 százaléka self-made, a többiek örökségnek köszönhetik vagyonukat.

És hogy milyen egy átlagos dollármilliárdos? A felmérés szerint 87 százalékuk férfi, 86%-uk házas és viszonylag kevés, átlagosan 2,1 gyerekük van. A legtöbben - szám szerint 96-an New Yorkban élnek és átlagosan négy ingatlannal rendelkeznek, összesen 78 millió dollár értékben. Jellemző rájuk a magas szintű mobilitás és kevesebb mint negyedül él abban a városban, ahol cégének központja is található. Az átlagos milliárdos 22 millió dollárt költ hajóra, 16-ot magánrepülőgépre és további 14-et műalkotásokra.