A növekedést a nagy értékű termékek - új autók, lakásépítések - fogyasztása húzta. A MarketWatch által megkérdezett elemzők 2,8 százalékos szezonálisan kiigazított ütemmel számoltak.

Az amerikai gazdaság fő hajtóereje, a fogyasztás 2,9 százalékkal bővült, az üzleti beruházások - az építőipar nélkül - 0,6 százalékkal esett. A lakásépítések 6,6 százalékos bővülést mutattak.

A készletek értéke 112,8 milliárd dollárról 110 milliárdra esett. Az export 5,3 százalékkal, az import 3,5 százalékkal nőtt. Az infláció a PCE árindex alapján 2,2 százalékkal emelkedett az első negyedéves 1,9 százalékos csökkenés után. Az üzemanyagok és energiaárak nélkül számított maginfláció éves szinten 1,8 százalékra emelkedett az első negyedéves 1 százalékról.

Az első negyedéves GDP adatot 0,2 százalékos zsugorodásról 0,6 százalékos emelkedésre javították, amelynek oka egy módszertani váltás. A második negyedévről szóló következő GDP-becslést augusztus 27-én hozza nyilvánosságra a kereskedelmi minisztérium.

A friss GDP-adatok alapján a MarketWatch szerint valószínűbbé vált a szeptemberi Fed-kamatemelés.

Vártnál kevesebb új segélykérelem

A GDP-adat mellett munkaerő-piaci adatok is jelentek meg: az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma a héten 267 ezerre emelkedett a július 25-ével végződő héten a korábbi 255 ezerhez képest. A MarketWatch által megkérdezett elemzők 275 ezer új kérelemre számítottak. Az új kérelmek négyhetes átlaga 3750-nel 274 750-re esett a szezonálisan kiigazított adatok alapján - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium. A folyamatban lévő kérelmek száma 46 ezerrel 2,26 millióra emelkedett a július 18-án végződő héten.

Esnek az amerikai indexek

A Wall Street-i indexek a GDP-adatok megjelenése után délnek vették az irányt, nem sokkal nyitás után a DJIA 0,1, az S&P-500 és a Nasdaq is egyaránt 0,2 százalékos mínuszban állt.