Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete pénteken közölte, hogy második becslése szerint a GDP az év első három hónapjában az első becslésben szereplő 0,5 százalékkal szemben 0,8 százalékkal bővült az előző negyedévi 1,4 százalék után. A múlt év első negyede óta ez a leggyengébb növekedési adat.

Az elemzők 0,9 százalékos növekedést vártak.

A hanyatló globális kereslet és az erős dollár miatt gyengébben alakult az export. A külkereskedelmi mérleg deficitje viszont az import visszaesése miatt a vártnál jobban csökkent, és a kereskedelmi passzívum csak 0,21 százalékponttal csökkentette a GDP növekedési ütemét a korábban becsült 0,34 százalékponttal szemben. A növekedést visszafogta, hogy az alacsony olajárak következtében zuhant az olajvállalatok nyeresége. Ugyanakkor a lakóingatlan-piacon 17,1 százalékkal nőttek a beruházások a korábban becsült 14,8 százalékkal szemben, és folyamatosan emelkedtek a vállalati készletek is.

A személyi fogyasztás, amely a GDP 70 százalékát adja 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévi 2,4 százalékkal szemben.

Elemzők azonban hangsúlyozzák, hogy az év első negyedében hagyományosan gyengék a GDP-adatok, hogy aztán tavasszal fellendüljön a gazdaság teljesítménye. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed atlantai tagbankja azt prognosztizálja, hogy a második negyedévben 2,9 százalékra gyorsul a GDP növekedési üteme.